Последните 10 страни, които се присъединиха към ЕС, вече са в рецесия. Това пише в доклад на Световната банка, оповестен днес.

Икономическата активност се очаква да намалее 3% тази година и да остане в застой около 0% през следващата, предаде БНР.

Безработицата ще се увеличи от 6,5% през тази година на 10,4% през 2010 година или от 3 млн. на 5 млн. души. Този ръст може да застраши зараждащото се икономическо възстановяване, тъй като ще отнеме години да се увеличи търсенето на работна ръка.

Намаляващото търсене на работна ръка в индустрията и завръщащите се имигранти ще увеличат напрежението на трудовия пазар и системите за социална защита. Това ще се отрази и на банките, тъй като кредитополучателите ще са затруднени да погасяват заемите си, отчитат от световната финансова институция.

За да се излезе от порочния кръг, правителствата трябва да се насочат към приоритетни разходи, които да подобрят възможностите за икономически растеж, както и към програми за социално подпомагане.

Поддържането на благоразумна фискална политика и политика на доходите, както и ускоряването на структурните реформи, е от ключово значение за възстановяване на българската икономика.