Международният валутен фонд призова за увеличаване на Европейския финансов стабилизационен фонд и засилен контрол върху европейските банки с оглед гарантиране на тяхната стабилност. Това се посочва в оповестения от МВФ в Йоханесбург доклад за глобалната финансова стабилност, съобщават чужди медии.

В него се отбелязва, че въпреки подобряването на финансовия сектор и напредъка в стабилизирането му, са необходими укрепващи реформи и прилагане на политики в тази насока.

В доклада се изтъква, че ситуацията в Гърция и Ирландия показва, че отново на дневен ред са изплували проблемите с дълговете на страните и банковата стабилност. В тази връзка те са призовали за увеличаване на Европейския финансов стабилизационен фонд и разширяване на неговите пълномощия.

Според световната финансова институция фондът разполага с кредитен портфейл от около 225 милиарда евро.

Финансовите експерти препоръчват подобряване ликвидността на Европейската централна банка и възможността да придобива акции от публичния и частния сектор.

МВФ иска закриване на банките, които са загубили възможността да работят и препоръчва преразглеждане на финансовата система в САЩ за жилищно кредитиране.

Според МВФ активните инвестиционни действия на страните, намиращи се в развитие, също създават рискове. Той призовава страните с нисък курс на валутите да дадат възможност за увеличаването им, за да бъде постигнат баланса за инвестиции.