Инженерният корпус на армията на САЩ отваря нов канал към пристанището на Балтимор до края на април, съобщава "Ройтерс".

Това ще възобнови търговското корабоплаване, блокирано от срутен мост. Очаква се достъпът до пристанището да бъде възстановен напълно до края на май.

Главният канал е блокиран от останки, откакто на 26 март натовареният контейнеровоз "Дали" се блъсна в опорна колона на моста "Франсис Скот Кий". При инцидента загинаха шестима пътни работници, а мостът рухна в река Патапско.

Армейският корпус - част от многоведомствен екип, сформиран в отговор на бедствието в Балтимор, обяви плановете ден преди посещението на президента Джо Байдън. Очаква се, че до четири седмици каналът ще бъде подходящ за някои кораби, превозващи автомобили и селскостопанска техника.

Пристанището в Балтимор частично възстанови дейността си

Пристанището в Балтимор частично възстанови дейността си

За пълното му отваряне е рано да се дават срокове

Пристанището в Балтимор е на първо място в Съединените щати по отношение на обема на автомобили и лекотоварни камиони и селскостопански и строителни машини. По-голямата част от този трафик е спрян след инцидента, въпреки че някои операции на терминали извън засегнатия район са възобновени.

По-рано тази седмица два спомагателни канала, подходящи за аварийни плавателни съдове, влекачи и баржи, бяха отворени от двете страни на повредения кораб, който е заседнал под отломките на моста, натоварен с хиляди контейнери и екипаж от 21 моряци, които все още са на борда.

Но с дълбочина съответно до 11 фута (3,35 метра) и 14 фута, тези два канала са твърде плитки за големи товарни кораби, които се нуждаят от дълбочина от 35 фута.

"Инженерният корпус на армията на САЩ очаква да отвори канал с ограничен достъп с ширина 280 фута и дълбочина 35 фута до пристанището на Балтимор през следващите четири седмици - до края на април", съобщиха от звеното.

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Първоначални оценки възлизат на 4 ,милиарда долара

До края на май се очаква да бъде възстановен достъпът до пристанището до пълния му капацитет с навигационен канал с ширина 700 фута и дълбочина 50 фута.

Преди това спасителните екипи трябва да премахнат остатъците от стоманния мост върху кораба "Дали", за да го изтеглят от пристанището, след което да разчистят усукания метал и останките от магистралата, паднали във водата.

Администрацията на Байдън предостави първоначално спешно финансиране в размер на 60 милиона долара за разчистване на канала и започване на възстановителните дейности. Байдън заяви, че ще поиска от Конгреса да финансира пълното възстановяване на моста.

Водолази извадиха две тела след трагедията в Балтимор

Водолази извадиха две тела след трагедията в Балтимор

Властите провеждат спасителна операция