Руският президент Владимир Путин подписа указ за ответни икономически санкции в отговор на "неприятелските действия на определени чужди държави и международни организации", съобщава ТАСС.

Съгласно постановлението се забранява изпълнението на задължения и сключването на сделки с чуждестранни физически и юридически лица по силата на ответните ограничителни мерки, както и износът на суровини и продукти от Русия в интерес на тези лица.

Путин е възложил на правителството до десет дни да определи списък на лицата, санкционирани от Русия "поради неприятелски действия, които противоречат на международното право от страна на Съединените щати и присъединили се към тях чужди държави и международни организации, насочени към незаконно лишаване на Руската федерация, гражданите на Руската федерация и руските юридически лица от [тяхното] право на собственост и ограничаване на правото им на собственост".

По-рано днес стана ясно, че на следващото заседание на Съвета по външни работи на ЕС Европейският съюз вероятно ще приеме шестия кръг от санкции срещу Русия, който ще включва забрана за закупуване на руски петрол, износът на който е основен източник на приходи за Москва.

ЕС гласува шестия кръг от санкции срещу Русия до седмица

ЕС гласува шестия кръг от санкции срещу Русия до седмица

Той ще включва вероятно и ембарго за закупуване на руски петрол