Русия ще подпише специален инвестиционен договор с Volkswagen (VW), каза на среща с генералния директор на автомобилния концерн Херберт Дис президентът Владимир Путин. Препис от срещата е публикуван на уебсайта на Кремъл.

Според Путин колите на Volkswagen са много популярни в Русия: "12% от продажбите обикновено са добър показател". Той отбеляза също така инвестициите в руската икономика.

ЕС обвини BMW, Volkswagen и Daimler в монопол

ЕС обвини BMW, Volkswagen и Daimler в монопол

Регулаторите обвиняват компаниите в тайно договаряне

"Близо 2 милиарда [долара] инвестиции са голяма добра инвестиция. Благодарим ви за тази работа ", каза президентът. Той отбеляза, че миналата година германската компания е произвела 200 хиляди автомобила в Русия, от които около 20 хиляди са за износ, а представител на VW е потвърдил пред РБК, че президентът говори за 2 млрд. долара (€1,83 млрд.)

Властите ще продължат да търсят начини за подкрепа на Volkswagen в Русия, обеща Путин.

VW в Русия произвежда автомобили в две фабрики: в Калуга (произведени от Volkswagen Polo и Jetta, Skoda Rapid, Octavia и Yeti) и в завода на GAZ в Нижни Новгород. Въпреки това ГАЗ остава под санкциите на САЩ (попаднали под тях през 2018 г. с другите активи на Олег Дерипаска), а VW отбеляза, че за по-нататъшни инвестиции "групата ГАЗ не трябва да бъде под санкции".

Volkswagen спира легендарната "костенурка" от 2019 г.

Volkswagen спира легендарната "костенурка" от 2019 г.

От компанията потвърдиха, че работата по тези коли в базата им в Мексико ще приключи следващия юли

През март ръководителят на руския филиал на Volkswagen, Маркус Осегович, заяви, че компанията е подала заявление да увеличи капацитета на завода в Калуга, където искат да локализират производството на 1,4 Tsi двигатели. Според него обемът на необходимите инвестиции ще бъде 40 милиарда рубли за пет години. Те ще продължат двукратно увеличение на капацитета на предприятието.