ЕС обвини германски производители на автомобили, че са сключили тайно споразумение с цел отлагане използването на технология за намаляване на вредните емисии от колите, информира Си Ен Ен.

Европейската комисия обяви, че BMW, Volkswagen и Daimler са нарушили антимонополните правила със сговора си да отложат въвеждането на две системи за намаляване на вредните емисии между 2006 и 2014 г.

Volkswagen с Ford превзема САЩ

Volkswagen с Ford превзема САЩ

Германският автомобилен гигант готви експанзия

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер поясни в съобщение, че компаниите могат да си сътрудничат за подобряване на продуктите си, но не могат да постигнат съгласие да не се конкурират за качеството.

"Ние сме обезпокоени, че това се е случило по този казус. В резултат на това европейските потребители може би са били лишени от възможността да купуват автомобили с възможно най-добрата технология", допълва еврокомисарят.

Брюксел разследва BMW, Daimler и Volkswagen за монопол

Брюксел разследва BMW, Daimler и Volkswagen за монопол

Дали германските автомобилни производители BMW, Daimler и Volkswagen са сключили тайно споразумение

Регулаторите обвиняват компаниите в тайно договаряне на техните ежегодни технически срещи, на които участват BMW, Daimler и Volkswagen, включително Audi и Porsche.

Комисията смята, че едната от технологиите, засегната от схемата, е щяло да намали емисиите от азотен оксид от дизеловите коли. Другата технология е проектирана да прочиства емисиите от автомобилите на бензин.

Volkswagen спира легендарната "костенурка" от 2019 г.

Volkswagen спира легендарната "костенурка" от 2019 г.

От компанията потвърдиха, че работата по тези коли в базата им в Мексико ще приключи следващия юли

Европейската комисия поясни, че производителите имат възможност да отговорят на предварителното заключение. Те са изправени пред глоба до 10% от годишните продажби в света.

От Daimler обявиха, че сътрудничат на Комисията и не очакват да бъдат глобени.