Европейската комисия съобщи, че е започнала официално разследване за установяване дали германските автомобилни производители BMW, Daimler и Volkswagen са сключили тайно споразумение за избягване на конкуренция чрез ограничаване разработването на екологични технологии за намаляване на емисиите.

Комисията ще направи проверка дали тези действия са ограничили достъпа на клиентите до по-малко замърсяващи околната среда автомобили.

"Комисията разследва дали BMW, Daimler и VW са постигнали споразумение да не се конкурират в развитието и използването на важни системи за намаляване на вредните емисии от дизеловите и бензиновите автомобили", обяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Ако се докаже, този сговор може да е попречил на потребителите да закупят по-екологично чисти автомобили, въпреки че в заводите е имало необходимата технология", допълва тя.

Автомобилната индустрия беше разтърсена от редица "дизелгейт" скандали от 2015 г., когато от Volkswagen признаха, че са използвали софтуер за манипулиране на емисиите от дизеловите автомобили.