Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че по-високата инфлация в САЩ може да доведе до по-твърда от очакваното реакция от страна на американската централна банка. А това на свой ред може да разтърси финансовите пазари и да изложи на риск уязвимите държави, пише "Гардиън".

В допълнение към тревогата от рязкото увеличаване на ценовия натиск в целия свят, МВФ заяви, че развиващите се страни трябва да се подготвят за решителни действия от страна на Федералния резерв на САЩ.

"През по-голямата част от миналата година инвеститорите очакваха временно повишаване на инфлацията в САЩ, предвид несигурното икономическо възстановяване и бавното преодоляване на затрудненията в предлагането", пише МВФ в публикация в блога си.

"Сега настроенията се промениха. Цените растат с най-бързия темп от почти четири десетилетия, а свитият пазар на труда започна да се отразява на увеличението на заплатите. Вариантът Омикрон породи допълнителни опасения за натиск от страна на предлагането върху инфлацията. Федералният резерв посочи развитието на инфлацията като ключов фактор в решението си от миналия месец да ускори ограничаването на покупките на активи", допълва институцията.

Кристалина Георгиева: Омикрон може да дръпне глобалната икономика надолу

Кристалина Георгиева: Омикрон може да дръпне глобалната икономика надолу

МВФ вероятно ще понижи прогнозите си

Тъй като общата инфлация надхвърля 6% и е на най-високото си ниво от почти четири десетилетия, финансовите пазари смятат, че през 2022 г. Фед ще повиши лихвените проценти четири пъти и ще продава облигации в процес, известен като "количествено затягане".

По-високите разходи за заеми в САЩ обикновено водят до засилване на долара, което оскъпява обслужването на дълговете на държавите с развиващи се пазари, взели големи заеми в тази валута. По-бавният растеж в САЩ, предизвикан от по-високите лихвени проценти, ще се отрази и на износа за най-голямата икономика в света.

МВФ заяви, че очаква намаляване на инфлацията в САЩ по-късно през годината, но подчерта възможността широкомащабно повишаване на заплатите или продължителни затруднения в предлагането да доведат до ръст на цените.

"По-бързото повишаване на лихвените проценти от страна на Фед може да разтърси финансовите пазари. Това развитие може да бъде съпроводено със забавяне на търсенето и търговията в САЩ и да доведе до отлив на капитали и обезценяване на валутите в развиващите се държави", смятат от фонда.

Перспективата за по-високи лихвени проценти в САЩ предизвика спад на цените на акциите от началото на 2022 г. насам.

Фед може да започне да повишава лихвите през март

Фед може да започне да повишава лихвите през март

Джеймс Булард: В добра позиция е да предприеме допълнителни стъпки за контрол на инфлацията