Повече от пет средни и малки европейски авиокомпании са заплашени от фалит след продължителното затваряне на европейското въздушно пространство. Това съобщи ръководителят на Международната асоциация за въздушен транспорт Джовани Бисиняни, цитиран от БиТиВи.

По думите му компаниите вече нямат вече пари. Бисиняни възнамерява да поиска от Европейския съюз да позволи на правителствата на страните-членки да изплатят на авиокомпаниите загубите от престоя на земята на техните самолети.

Според асоциацията след голямата криза във въздушния транспорт европейските авиокомпании са губили по повече от 200 милиона долара на ден. Представители на авиационния сектор настояват Европейският съюз да им изплати компенсации.

Припомняме, въздушното пространство на Стария континент беше блокирано в продължение на няколко дни, поради облаците пепел, които се носеха в резултат на изригналия вулкан в Исландия.

Изригналият вулкан в Исландия разпръсна черен дим и пара във въздуха от дълбочина 200 метра под леда в ледника Ейяфятлайокутл. Очаква се облаците вулканична пепел да се движи на юг.

Първото изригване на вулкана стана в края на март месец и доведе до затварянето на много пътища. Също така и много полети на самолети бяха отменени, заради опасност от намалена видимост от гъстия пушек.