Спот цената на газа в Европа се покачи над 2700 долара за куб. м., съобщи АП.

Агенцията отбелязва, че скокът в цената идва в новината за нов ремонт на газопровода "Северен поток".

Цената на най-близкия (септемврийски) фючърс за TTF на ICE Futures достигна 2712 долара за хиляда кубични метра в петък вечерта.

Газ и жито: Кляка ли Европа пред Путин?

Газ и жито: Кляка ли Европа пред Путин?

Ако руската армия от началото на войната се бори срещу ожесточената съпротива на украинските сили, Кремъл наскоро спечели точки на други терени

В петък вечерта "Газпром" обяви, че единственият работещ компресорен агрегат на началната компресорна станция на газопровода "Северен поток" - компресорната станция "Портовая" - ще бъде спрян от 31 август до 2 септември за три дни за техническо обслужване и профилактика.

Тръбопроводът може да транспортира до 167 милиона кубически метра газ на ден, но капацитетът му е намален поради нарушения в графика за поддръжка на началната станция на морския тръбопровод - компресорната станция Портовая.

Той е оборудван с газови компресори от Rolls-Royce, чийто бизнес с газови турбини бе поет от Siemens. Заради канадските санкции една турбина не се връща навреме в Русия от ремонтната база на Siemens Energy.

Държавата очаква в началото на септември да потече евтин азерски газ

Държавата очаква в началото на септември да потече евтин азерски газ

Организира се среща при Радев със собственика на гръцката фирма строител за ускоряване на процеса

Междувременно дойде време за основен ремонт на другите двигатели, както поради навъртяния пробег, така и поради повреди.