Френският автомобилен концерн Renault ще запази и разшири своето участие в руската „АвтоВаз", като и ще предостави 300 милиона евро под формата на технологии и преки инвестиции.

Това стана ясно след срещата на руско-френската комисия за икономическо сътрудничество, която проведе заседание в рамките на визитата на руския премиер Владимир Путин във Франция.

Протоколът за сътрудничество е подписан от вицепрезидента на „Рено" Кристиян Естеф и директорът на руската държавна компания Сергей Чемезов

Новината бе съобщена лично от премиера Путин на пресконференция, пише БиБиСи.
Руското правителство по думите му ще отдели на „Автоваз" 50 милиарда рубли и може да капитализира по-рано предоставения кредит от 25 милиарда рубли.

Вицепремиерът Игор Сечин заяви, че руското правителство подкрепя френските партньори и в желанието им да увеличат своя дял в акционерния капитал на "Автоваз" от настоящите 25% до 51%.
Окончателно решение обаче за преразпределението на контрола ще се вземе на следващия кръг от преговори през март 2010 година.

„АвтоВаз" вече няколко години се намира в хронична криза, а като главен недостатък се посочва неудовлетворителното качество на произвежданите автомобили.
Очаква се към края на годината дълговете на "АвтоВаз" да достигнат 2.6 мрлд. долара, след като от началото на годината продажбите и спаднаха с 44% до 179 хил. автомобила.
Автопроизводителят, вече оповести плановете за съкращение на 25% от персонала си, който наброява 100 хил души.

Другата важна договореност, която бе постигната във Франция, бе влизането на френската EdF в проекта „Южен поток".

В съответствие с подписания протокол между Пиер Гадон и Алексей Милер, френската компания ще получи 10% от акциите на консорциума по строителството на газопровода, които до този момент делиха „Газпром" и италианската ENI.

Според коментарите на френски медии другият френски енергиен гигант Gas de France-Suez също възнамерява да разшири сътрудничеството си с Русия, като увеличи участието в проекта „Северен поток".

И двете френски компании възнамеряват да увеличат е покупката на руски газ с около 10%.