Най-богатият човек в Украйна заяви, че планира да съди Русия за загуби от 17 до 20 милиарда долара, причинени от бомбардировките на стоманодобивните заводи, които той притежава в опустошения град Мариупол, предава Ройтерс.

Стоманодобивният комбинат "Азовстал" претърпя тежки щети от руските бомбардировки и обстрели, след като заводът се превърна в последния бастион на отбраната в южния пристанищен град. Другият металургичен комбинат "Илич", отново собственост на Ахметов, също беше сериозно повреден по време на руския обстрел на Мариупол.

"Ние определено ще съдим Русия и ще поискаме подходяща компенсация за всички загуби и загубения бизнес", каза Ринат Ахметов, който притежава най-големия украински производител на стомана "Метинвест", пред украинския новинарски портал mrpl.city в интервю.

Запитан колко пари е загубил "Метинвест" заради щетите, понесени от " Азовстал" и "Илич", той отговори: "Разходите за подмяна... поради руската агресия са от 17 до 20 милиарда долара. Окончателната сума ще бъде определена в съдебен процес срещу Русия."

Милиардерът Ахметов вече е виждал как неговата бизнес империя беше разбита в битките за Източна Украйна преди осем години, след като проруските сепаратисти превзеха части от територия там.

След нахлуването на Русия на 24 февруари, "Метинвест" обяви, че не може да изпълни своите договори за доставка. Ахметов каза, че е останал в Украйна от началото на войната с Русия и добави: "Ние вярваме в нашата страна и вярваме в нашата победа".

Руската армия започна да разминира "Азовстал"

Руската армия започна да разминира "Азовстал"

След като и последните украински бойци се предадоха