Нова финансова и икономическа криза предрича световноизвестният икономист Нуриел Рубини, пишат чужди медии.

Според Рубини новата криза, която той нарича „Перфектната буря" ще обхване световната икономика не по-късно от 2013 година.

Признаците на забавянето са вече налице и Рубини се застрахова, говорейки за 2013 година, тъй като аргументите за тезата, че светът отново ще падне в бездната на кризата са твърде много.

Гърция е един от показателите за това. На тази страна повече няма накъде да се снижава кредитният рейтинг и проблемът не е в нежеланието на лидерите на ЕС или МВФ да спасят претоварената с дългове гръцка икономика, а в отсъствието на ефект от реализиращите се програми за спасение. Според икономиста реструктуризацията на държавния дълг на проблемните европейски страни не решава проблемите.

Рубини за пореден път изтъква дилемата на Еврозоната да създаде наднационални политически и икономически институции като единен фискален орган и по този начин да се превърне в нещо повече приличащо на държава и да изключи от валутния съюз аутсайдерите.

Рубини прогнозира, че ескалацията на европейската дългова криза може да доведе до рязко покачване на търсенето на долари. Но и тук ситуацията не е стабилна, защото „въстание на пазара на облигациите" може да подрине американската валута, което може да започне всеки момент заради гигантския бюджетен дефицит и безпрецедентния държавен дълг на САЩ.

Според него за японския дълг няма какво да се говори, тъй като там възстановяването и преди земетресението е изглеждало твърде крехко. Дори Китай, който стана „главен герой" на последната криза и влезе в ролята на локомотив за света, не може да се справи с непосилната задача да избегне новото сътресение, тъй като и там са се натрупали много лоши кредити.

Според икономиста, предрекъл глобалната финансова криза, е неизбежно забавянето на темпа на ръст на китайската икономика през 2013-та година.

Може и да не се съгласим с това как ще се развива новата криза и дали тя ще бъде последната капка, но няма съмнение, че светът е на прага на нова такава, която може да бъде още по-разрушителна. Тя ще се разрази независимо от това какви спасителни мерки ще предприемат страните от Г-20.

В тази ситуация трябва да се направи опит да се минимизират загубите, като се пребивава в постоянна готовност.