Руската рубла в четвъртък възобнови пропадането си до нови рекордно ниски нива спрямо долара, губейки над 3% от стойността си в първите часове на търговията на московската борса, надхвърляйки 84 рубли за долар заради продължаващия спад на цените на петрола, съобщава "Франс прес".

Рублата, която вече в продължение на повече от 18 месеца поддържа изключително ниски равнища заради ниските цени на енергийните ресурси и западните санкции във връзка с конфликта в Украйна, също така отслабна и спрямо еврото, като едно евро се търгува за повече от 92 рубли.

Ударената от рецесия руска икономика е много зависима от петрола и газа, като над половината от бюджетните приходи идват от тяхната продажба.

След като цените на петрола достигнаха 12-годишно дъно, рублата в сряда счупи предишния си рекорд от 80,1 рубли за долар, който беше регистриран по време на драматичния спад през декември 2014 г.

Руската валута досега тази година загуби над 12 процента от своята стойност спрямо долара, което означава, че рецесията, която руските власти твърдяха, че по същество била свършила, изглежда ще продължи по-дълго.

Руската централна банка досега игнорираше обезценката на рублата през последните дни, но властите най-вероятно ще бъдат подложени на натиск да реагират, ако сривът продължава.