Румъния прояви липса на интерес към евентуалната възможност разклонение на газопровода "Южен поток" да преминава през нейна територия, съобщава агенция Медиафакс, цитирана от БНР.

Това е причината Газпром да се откаже от предложението, заяви говорителят на руската компания Сергей Киприянов.
Русия и Унгария подписаха на 28 февруари в Кремъл споразумение за присъединяване на Унгария към проекта за руско-италианския газопровод "Южен поток".

По този случай руският президент Владимир Путин поздрави Будапеща за този избор, пише всекидневникът "Москоу таймс".

От друга страна според статия, публикувана в руския вестник "Комерсант", въпреки всичко Букурещ може да се присъедини към проекта "Южен поток".
По думите на руския зам.-министър по енергетиката Анатолий Яновски, може би ще има нужда от съгласието на Украйна и Румъния, за да се построи газопровод, който да преминава през морското пространство на една от двете държави.

Освен това за реализирането на проекта ще е необходима екологична експертиза, чиито заключения да бъдат приети от правителствата на държавите, през чиято икономическа морска зона ще преминава газопроводът.

Газопроводът ще пресича Черно море през България и ще има разклонение за Унгария към Австрия, второ - на юг, към Гърция и Италия и още едно - към Сърбия.

Досега участието си в проекта са потвърдили Русия, Италия, България, Унгария и Сърбия, възможни партньори са и Босна и Гърция. "Южен поток" е основният съперник на проекта "Набуко", в който участва и Румъния.

Проектът е подкрепян от ЕС и САЩ и целта е да се създаде алтернатива на руската транспортна мрежа, както и да позволи да се използват ресурсите на Каспийско море. В "Набуко" участват Австрия, Унгария, Румъния, България и Турция.