Румънски фермери блокираха пункт на румънско-украинската граница в четвъртък, съобщи украинската държавна митническа служба.

Фермери и превозвачи блокираха магистрали и забавиха трафика с колони от трактори и камиони в знак на протест срещу високата цена на дизела, застрахователните ставки, мерките на Европейския съюз за защита на околната среда и натиска върху вътрешния пазар от вносни украински селскостопански стоки.

Протестиращите искат мораториум върху изплащането на заеми, по-бързи плащания на субсидии и отделни опашки на граничните пунктове и черноморското пристанище Констанца за камиони от ЕС и такива извън блока, включително Украйна.

"Блокирането се извършва с едрогабаритна селскостопанска техника", каза украинската държавна митническа служба за блокадата в четвъртък на ГКПП Халмеу-Дякове.

"Трафикът напускащ Украйна за камиони е временно спрян, за да се предотврати блокирането на пътнически автомобили. Продължителността на блокадата все още не е известна", се казва в приложението за съобщения Telegram.

Правителството на Румъния разкри първи пакет от мерки за подпомагане на фермери и шофьори на камиони, чиито разширяващи се протести срещу високите бизнес разходи засегнаха граничен пункт с Украйна и другаде в страната, съобщиха местните медии в четвъртък.

Продължаващите повече от седмица протести блокираха магистрали и затрудниха движението в райони. Румънски фермери блокираха граничен пункт с Украйна за втори път в рамките на няколко дни в четвъртък.

Протестите са срещу високата цена на дизела, застрахователните ставки, мерките на Европейския съюз за опазване на околната среда и натиска върху вътрешния пазар от вносните украински селскостопански стоки.

Протестиращите искат мораториум върху изплащането на заеми, по-бързи плащания на субсидии и отделни опашки на граничните пунктове и черноморското пристанище Констанца за камиони и камиони от ЕС извън блока, включително Украйна.

По-късно в четвъртък министър-председателят Марчел Чолаку представи някои от първите мерки, договорени с фермерите и превозвачите преди заседание на правителството.

"Ние одобряваме първия пакет от мерки, съгласувани с фермерите и превозвачите. Ясно е, че протестите бяха оправдани", каза Чолаку, цитиран от новинарския сайт Biziday.ro.

Мерките включват компенсация от 100 евро на хектар и до 280 000 евро на фермерите за загуби, понесени поради войната в Украйна, заедно с някои промени в правилата, изисквани от шофьорите на камиони, според съобщения в медиите.

В изявление на някои от протестиращите в сряда се казва, че демонстрациите ще продължат, "докато не видим първия одобрен закон, който налага решения за възможно най-много от проблемите, които посочихме".

В четвъртък медиите съобщиха, че кметството на Букурещ е одобрило планиран протест на фермери и превозвачи, започващ от неделя.

Румънските черноморски пристанища са ключови за украинския селскостопански износ на фона на частичната блокада на Черно море от Русия и логистичните затруднения при транзита през украинската сухопътна граница с ЕС.

До постигането на споразумение тази седмица полските превозвачи също блокираха някои украински гранични пунктове в знак на протест срещу, според тях, нелоялна конкуренция от украинските им колеги. Протестите предизвикаха искания ЕС да възстанови система, при която украинските компании се нуждаят от разрешителни за работа в блока и същото за европейските шофьори на камиони, влизащи в Украйна.

Румънските фермери и тираджии засилват протестите

Румънските фермери и тираджии засилват протестите

Министърът на земеделието каза, че са постигнали съгласие по редица искания