Русия стои зад мощна кибератака срещу сателитна интернет мрежа, която извади десетки хиляди модеми офлайн в началото на войната между Русия и Украйна, заявиха Съединените щати, Великобритания, Канада, Естония и Европейският съюз, цитирани от Ройтерс

Цифровото нападение срещу KA-SAT мрежата на Viasat в края на февруари се случи точно когато руската армия нахлу в Украйна. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че кибератаката е имала за цел "да наруши украинското командване и контрол по време на инвазията и тези действия са имали въздействие и върху други европейски страни".

Британският външен министър Лиз Тръс нарече хакването на сателитния интернет "умишлено и злонамерено", а Съветът на ЕС каза, че то е причинило "безразборни прекъсвания на комуникацията" в Украйна и няколко държави-членки на ЕС.

Прекъсването на Viasat остава най-видимата кибератака, извършена след нахлуването на Русия в Украйна, отчасти защото то имаше незабавни последици за потребителите на сателитен интернет в цяла Европа и защото повредените модеми често е трябвало да бъдат сменени.

"Това не е като да ги изключите и да ги включите отново или да ги рестартирате и те се върнат онлайн", каза директорът по киберсигурност на Агенцията за национална сигурност на САЩ Роб Джойс пред Ройтерс в кулоарите на конференция за киберсигурност във вторник. "Те бяха офлайн и трябваше да бъдат подменени."

Точните последици от кибератаката за бойните действия в Украйна не са оповестени публично, но правителствените договори, прегледани от Ройтерс, показват, че KA-SAT е осигурявала интернет връзка на украинските военни и полицейски части.

Саботажът е причнил "огромна загуба в комуникациите в самото начало на войната", каза през март украинският служител по киберсигурност Виктор Жора.

В изявление Държавната служба за специални комуникации и защита на информацията на Украйна заяви, че Русия "е държава-агресор, която атакува Украйна не само на терен, но и в киберпространството".

Руското посолство във Вашингтон не отговори веднага. Русия редовно отрича, че извършва офанзивни кибер операции.

Viasat каза в изявление, че е взела предвид информацията и ще продължи да работи с държавни служители за разследване на кибератаката. Компанията не предостави нова информация относно коментарите на служител на Viasat пред Ройтерс в края на март, че хакерите все още се опитват да се намесят в операциите на компанията, макар и с ограничен ефект.

Кибератаката за разрушаване на сателитни модеми остава най-осезаемата по време на войната, но оттогава са извършени много други и не всички от тях са оповестени публично.

Милиардерът от SpaceX Илон Мъск заяви, че сателитната широколентова услуга на компанията Starlink, която е налична в Украйна, е устояла на опитите за заглушаване и хакване от руска страна, въпреки че добави в публикация в "Туитър": "Те увеличават усилията си".

Припомняме, че Space X предостави широколентов интернет след началото на руската агресия и това подобри значително комуникацията на украинската армия.

Броят на сериозните киберинциденти в органите на ЕС се е увеличил над десет пъти в периода между 2018 г. и 2021 г., установи доклад на Европейската сметна палата.

В края на януари Великобритания предупреди бизнеса в страната да засили защитата си срещу евентуални руски кибератаки на фона на нарастващите тогава опасения от инвазия на Русия в Украйна. 

Британският Национален център за киберсигурност (NCSC), част от разузнавателната агенция GCHQ, предупреди големите бизнес организации да засилят устойчивостта на киберсигурността си.

Кибератака удари украински правителствени сайтове и големи банки

Кибератака удари украински правителствени сайтове и големи банки

Засегнати са и Министерство на отбраната, и Министерство на външните работи на Украйна