Великобритания предупреди бизнеса в страната да засили защитата си срещу евентуални руски кибератаки на фона на нарастващите опасения от инвазия на Русия в Украйна. Това предаде Ройтерс.

Британският Национален център за киберсигурност (NCSC), част от разузнавателната агенция GCHQ, предупреди големите бизнес организации да засилят устойчивостта на киберсигурността си.

"В продължение на няколко години наблюдаваме модел на злонамерено руско поведение в киберпространството. Инцидентите в Украйна носят белезите на подобни руски действия, които вече сме виждали", заяви Пол Чичестър, оперативен директор на NCSC.

При кибератака срещу Украйна по-рано този месец украинците бяха предупредени "да се страхуват и да очакват най-лошото". Киев твърди, че зад атаката стои Москва.

"Очаквайте най-лошото": огромна хакерска атака удари правителствени сайтове в Украйна

"Очаквайте най-лошото": огромна хакерска атака удари правителствени сайтове в Украйна

Хакерите предупредиха украинците да се страхуват

Британските шпионски служби казват още, че Русия остава най-непосредствената заплаха за Запада, но дългосрочното господство на Китай в областта на технологиите представлява много по-голям проблем.

Съединените щати, Европейският съюз и Великобритания неколкократно предупредиха руския президент Владимир Путин да не напада Украйна, след като Русия разположи около 100 000 войници близо до границата със съседката си. Москва отрича да планира инвазия, но и твърди, че Западът е обхванат от "русофобия" и няма право да ѝ казва как да действа.