Руският министър на енергетиката Александър Новак планира в Истанбул да се срещне с представители на ОПЕК и зам.-председателя на Еврокомисията по енергийния съюз Марош Шефчович, съобщи ТАСС. Това ще стане по време на провеждащия се в Истанбул от 9 до 13 октомври Международен енергетиен форум.

"Да, в Истанбул ще имаме среща и с генералния секретар на ОПЕК (Мухаммед) Баркиндо, ще има среща и с други министри (на страни, които членуват в ОПЕК - б.р.). Сега разработват графиците и договореностите на срещите. Ще обсъждаме всички въпроси.

Разбира се, безусловно, това е една от основните теми (за алжирските решения - б.р.). В това число и тази тема ще засегнем на преговорите заедно с нашите колеги и другите министри", заяви Новак пред журналисти.

В отговор на въпрос за срещата с Шефчович, Новак заяви, че "датата все още не е съгласувана, но е възможно да стане по време на срещата в Истанбул". Както по-рано съобщи Новак, предварителната среща с Шефчович в Москва е съгласувана за 14 октомври. Основните теми на преговорите ще бъдат енергодиалога Русия-ЕС и инфраструктурата по доставки на руски газ в Европа.

По-рано министърът на нефтената промишленост на Венецуела Еулохио дел Пино съобщи, че Русия се е присъединила към преговорите на министрите на станите-членки на ОПЕК в Истанбул. Както съобщи агенция Bloomberg, на срещата ще участват министрите на Саудитска Арабия, Алжир, Габон, Катар и ОАЕ, а така също и министрите на енергетиката на Русия.

По думите на венецуелския министър, на срещата ще обсъдят участието на държавите, които не влизат в ОПЕК за реализация на достигнатото от страните-членки за картелната договореност за ограничаване на добива на нефт.

По-рано Reuters съобщи, позовавайки се на министъра на енергетиката на Алжир Нуредин Бутарфу, че срещата на страните-членки на ОПЕК и представители на държавите, които не влизат в организацията, ще бъде в Истанбул между 8-13 октомври.

Министърът на енергетиката на Алжир Нуредин Бутарф заяви, че ОПЕК може при необходимост да съкрати още добива на нефт - повече от договореното на срещата на 28 септември в Алжир. Както уточнява агенция Bloomberg, Бутарф изрази мнение, че ОПЕК може да понижи добива на 1% над плана. Това ще бъде отправна точка за цената на петрола на картела в диапазона от $50-55 за барел.

Страните-членки на ОПЕК по време на неформална среща от 28 септември в рамките на XV Международен енергиен форум в Алжир, въпреки скептицизма за ограниченията се уговориха добива на нефт да бъде около 32,5-33 млн. барела на ден.