Правителствата на Русия и Украйна са одобрили договореностите, постигнати от „Газпром" и украинските им колеги, включително и за ценовите параметри, съобщиха от пресцентъра на руското правителство, цитирани от агенция Новости.

Преговорите между делегациите на руските и украинските специалисти по въпросите, свързани със сътрудничеството в газовата сфера продължиха и днес.

Директорът на руския монополист "Газпром" Алексей Милер и министърът на енергетиката на Украйна Юрий Бойко проведоха днес работна среща.

Според новия договор през 2010 г. Русия ще намали доставките на газ с 35% - от 52 на 33,75 куб. метра. Ще бъдат премахнати и глобите спрямо Украйна за неизползвания газ през тази година.

Предишният договор предвиждаше Украйна да бъде глобявана, ако не изкупува целия предвиден в договора доставен газ, без да се взима в предвид, колко действително ще бъде използван.

Предстои да бъдат изготвени съответните постановления на двете правителства. Владимир Путин вече е издал нареждане за издаването им в най-близко време.

Другата седмица предстои и посещение на руския президент Дмитрий Медведев в Украйна.

Припомняме, 2009 година започна със сериозен конфликт между Русия и Украйна, който доведе до спиране на доставките и транзита на природен газ, което остави на студено и Европа. След това периодично от "Газпром" предупреждаваха, че Украйна не разполага със средства да си заплати доставения газ.

След спечелването на президентските избори от Виктор Янукович и очакваното затопляне на отношенията между двете страни да доведат и до понижаване на цените на природния газ и условията за Украйна.