Русия е обърнала внимание на Съвместния координационен център (СКЦ) за ефекта от ограниченията върху регистрацията на кораби, плаващи до украинското пристанище Южни, докато износът на руски амоняк не бъде възобновен. Това съобщи в четвъртък представителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик.

"Руската федерация уведоми а ограничаването на регистрациите на кораби в пристанище Южни поради липсата на руски износ на амоняк", каза Дюжарик.

От 22 май броят на регистрациите е спаднал от три на две, каза Дюжарик.

Припомняме, че "Зърнената сделка" беше сключена в Истанбул на 22 юли 2022 г. С участието на ООН, Русия, Турция и Украйна бяха подписани два документа - за създаване на коридор за износ на зърно от три украински пристанища (Черноморск, Одеса и Южни) и за премахване на бариерите пред износа на Руска храна и торове.

По-рано в четвъртък руският заместник външен министър Сергей Вершинин заяви, че решението на проблема с износа на амоняк е част от споразуменията в рамките на Черноморската инициатива, няма основания за поставяне на допълнителни условия за пускането на Толиати- Амонячен тръбопровод Одеса, съобщава ТАСС.

ООН се опитва да спаси зърнената сделка, като пусне руския амоняк през Украйна
Обновена

ООН се опитва да спаси зърнената сделка, като пусне руския амоняк през Украйна

Украйна отново заяви, че Русия блокира сделката

Той подчерта, че Киев продължава да се опитва да наложи различни предварителни условия за износа на руски амоняк, "те буквално се опитват да се пазарят за допълнителни облаги".

Освен това секретариатът на ООН, знаейки за руската позиция, "продължава да спекулира с темата за амоняка, опитвайки се да създаде вид на някакви нови усилия и контакти", отбеляза заместник-министърът.

Украинският президент Володимир Зеленски, в своето нощно видеообръщение, обвини Русия, че блокира цялата дейност на пристанището Южни, като 1,5 милиона тона селскостопански продукти не могат да бъдат извозени. Други страни, каза той, трябва да обърнат внимание на случващото се.

"Всички морски страни вече могат да видят какво може да застраши техните пристанища, техните брегови линии, ако Русия се измъкне с блокиране на корабоплаването в Черно море", каза Зеленски.

"С други думи, блокадата на едно пристанище в Украйна крие изключително сериозни рискове за различни нации, особено тези с отношения, които Русия се опитва да използва за спекулативни цели.

Украинските власти казаха, че работниците ще се нуждаят от около 30 дни, за да подготвят тръбопровода за повторно подаване на амоняк.

Лавров отново заговори за край на зърнената сделка

Лавров отново заговори за край на зърнената сделка

Той напомни за условията на Москва