Русия заяви в понеделник, че черноморската сделка за зърно може да спре да работи, освен ако не бъде изпълнено споразумението на ООН с Москва за преодоляване на пречките пред руския износ на зърно и торове, цитира думите му Ройтерс.

"Ако всичко остане така, както е, а очевидно ще остане, тогава ще трябва да се изхожда от факта, че тя (сделката) вече не функционира", каза руският външен министър Сергей Лавров по време на посещение в кенийската столица Найроби.

Споразумението, сключено през юли миналата година, изисква от ООН да помогне на Русия да преодолее всякакви пречки пред износа на зърно и торове в продължение на три години.

Лавров каза, че споразумението "изобщо" не се изпълнява.

САЩ отвориха платежен канал за руски селскостопански стоки

САЩ отвориха платежен канал за руски селскостопански стоки

Той не може да замести SWIFT

Споразумението между ООН и Русия беше постигнато едновременно със сделка, позволяваща безопасен черноморски износ на храни и торове от Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

Този месец Москва неохотно се съгласи да удължи черноморската сделка за зърно с още два месеца, до 17 юли, но каза, че трябва да се постигне повече напредък, за да се защитят собствените й интереси.

Лавров също така заяви, че по-малко от 3% от изнесеното по сделката зърно е достигнало до най-бедните страни в света.

Захарова потвърди зърнената сделка, но дисбалансите продължават

Захарова потвърди зърнената сделка, но дисбалансите продължават

Твърди, че искат да помогнат за гарантиране на глобалната продоволствена сигурност