Съединените щати дадоха разрешение на JPMorgan Chase & Co да обработва плащания за Руската земеделска банка, но временното споразумение не е заместител на повторното свързване на банката към платежната система SWIFT, каза руски източник пред Ройтерс.

Достъпът до SWIFT е едно от основните искания на Русия в преговорите за бъдещето на черноморската зърнена сделка. Москва също многократно е заявявала, че сделката зависи от премахването на пречките пред руския износ на зърно и торове от страна на Запада.

Руският източник, който говори при условие за анонимност, каза, че Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ е разрешила транзакциите.

"Транзакциите са трудни", каза руският източник, който е запознат със ситуацията.

Кналът на JPMorgan беше предложен като алтернатива на повторното свързване на Руската земеделска банка (известна като Rosselkhozbank) към SWIFT, но може да бъде прекратен по всяко време, каза източникът. "Това не може да замени SWIFT", заявяват в Русия.

Медведев плаши с прекратяване на зърнената сделка

Медведев плаши с прекратяване на зърнената сделка

След като Г-7 поиска забрана на целия износ за Русия

Руският външен министър Сергей Лавров каза във вторник на брифинг в ООН, че една банка "любезно се е съгласила да финансира една операция", но че това не е приемливо дългосрочно решение. Лавров не назова банката.

Друг източник, запознат със ситуацията, каза, че Държавният департамент на САЩ и Министерството на финансите на САЩ са поискали от JPMorgan да извърши "много ограничената и строго наблюдавана" транзакция във връзка с износа на селскостопански материали, която се случи този месец.

Русия обикновено е най-големият износител на пшеница.

Заедно с Украйна, тя е един от най-големите селскостопански производители в света. И двете са основни играчи на пазарите на пшеница, ечемик, царевица, рапица, рапично масло, слънчогледово семе и слънчогледово масло. Русия също е доминираща на пазара на торове.

Конфликтът в Украйна промени значително потока на износа. И Украйна, и Русия казват, че черноморската сделка за зърно, която позволи украински износ през Черно море, е застрашена от провал.

Русия не вижда добри преспективи за зърнената сделка

Русия не вижда добри преспективи за зърнената сделка

Пречките пред руския износ на селскостопански продукти не били премахнати