В понеделник Киев заяви, че инициативата с посредничеството на ООН и Турция, позволяваща безопасния черноморски износ на украинско зърно, е застрашена от "спиране", след като Русия блокира проверките на участващите кораби в турски води, предава Ройтерс.

Украинските черноморски пристанища бяха блокирани след нахлуването на Русия миналата година, но достъпът до три от тях беше разрешен миналия юли съгласно сделка между Москва и Киев, сключена с посредничеството на ООН и Турция.

Споразумението - предназначено да помогне за облекчаване на глобалната хранителна криза - беше удължено миналия месец, но Украйна каза, че броят на товарните кораби, преминаващи през Босфора, превозващи украински селскостопански продукти, е критично малък.

"За втори път в рамките на 9 месеца, откакто работи инициативата за зърно не е изготвен план за инспекция (за участващите кораби) и нито един кораб не е инспектиран", се казва в изявление на министерството на възстановяването на Украйна във "Фейсбук".

И Словакия забрани вноса на украинско зърно, ЕС търси решение
Обновена

И Словакия забрани вноса на украинско зърно, ЕС търси решение

България също обмисля да забрани вноса на украински селскостопански продукти, каза Гечев

Подчертавайки случващото се в Босфора, Бриджит Бринк, посланикът на САЩ в Украйна, заяви в "Туитър" че над 50 кораба чакат одобрение да потеглят към украинските пристанища, "за да натоварят зърно, което ще нахрани онези, които се нуждаят от него". Думите на Бринк бяха потвърдени и от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Русия не отговори на коментарите на Бринк или на украинското министерство, но Кремъл каза, че перспективите за подновяване на сделката за зърно "не са толкова ярки".

Москва твърди, че отделна сделка, според която ООН се съгласи да помогне на Русия с износа на храни и торове, не работи.

Украинското министерство на възстановяването заяви, че руските представители в Съвместния координационен център прилагат "неприемлив" план за инспектиране на плавателни съдове, който противоречи на условията на инициативата.

През последните три дни руски инспектори са отказали да регистрират три кораба без никакво обяснение, се казва в съобщението.

"Украйна категорично отхвърля последните искания на Русия и се противопоставя на нейната намеса в работата на украинските пристанища", казаха от министерството.

Шефът на ООН работи за интересите на Русия, сочат документите на Пентагона

Шефът на ООН работи за интересите на Русия, сочат документите на Пентагона

Според САЩ Антонио Гутериш направил всичко възможно да се удължи зърнената сделка