Русия одобри проект за изграждане на първата високоскоростна пътническа железопътна линия между двата си най-големи града - Москва и Санкт Петербург, съобщава "Ройтерс".

Той ще бъде финансиран с милиарди долари от държавния бюджет, както става ясно от правителствена директива.

Изграждането на 679-километровата железопътна линия ще позволи на произведените в Русия влакове, движещи се с 360 км/час, да стигат от Москва до Санкт Петербург за 2-2,5 часа вместо за сегашните 4-5 часа.

Железопътната линия ще струва повече от 2,3 трилиона рубли (25,97 милиарда долара) и ще бъде изградена от руската компания "ВСМ Две столици" на концесия с държавни и частни средства.

Руското правителство планира да отпусне най-малко 300 милиарда рубли заеми от Фонда за национално благосъстояние при 1% през 2025 г. и субсидии в размер на около 328 милиарда рубли между 2024 г. и 2038 г.

Над 580 милиарда рубли от Фонда за национално благосъстояние са необходими за проекта. Останалото финансиране идва от други източници, като руските държавни банки ВТБ, "Сбербанк" и "Газпромбанк", уточни през февруари бившият министър на транспорта Виталий Савелиев.

Шефът на "Сбербанк" Герман Греф потвърди, че ще участва във финансирането на проекта.

Русия предложи да повиши данъците за компаниите и богатите. Това може да добави допълнителни 30 милиарда долара към бюджетните приходи за следващата година и да позволи на Москва да увеличи разходите, включително за войната в Украйна.