Русия е изправена пред още по-голям бюджетен дефицит през тази година, отколкото се опасяваше досега. Според руската информационна агенция "Интерфакс" в понеделник Министерството на финансите на Русия е обявило, че след месеците януари и февруари руският държавен бюджет вече се очаква да има дефицит от 2,581 трилиона рубли (32,3 милиарда евро). Това вече е почти 90% от планирания за цялата година дефицит от 36,6 млрд. евро.

За същия период на миналата година Русия постигна излишък от 5,2 млрд. евро.

Спадът в приходите от петрол и газ е особено проблематичен за руския бюджет. Според предварителните изчисления на министерството те са намалели почти наполовина. Това се дължи основно на по-ниската цена на петрола и на намаления износ на природен газ, са обяснили от Министерството на финансите.

В понеделник сутринта един барел (159 литра) северноморски суров петрол тип Брент с доставка през май струваше 85,33 щатски долара. Западните държави обаче наложиха ценови таван на руския суров петрол и на петролните продукти от Русия. Поради това петролът от руската марка "Уралс" се търгува според съобщения в медиите само под и на средна цена от около 50 долара за барел.

Държавната агенция ТАСС публикува днес и предупреждението на Центъра за енергийно развитие (ЦЕР), че износът на "Газпром" за страни извън Общността на независимите държави (ОНД) може да спадне до 67-69 млрд. куб. м през 2023 г., от които само 33 млрд. куб. м ще бъдат насочени към Европа. Заедно с не високите цени на газа, спадът в доставките може да доведе до това, че през 2023 г. в руския бюджет ще липсват 125 млрд. рубли от експортното мито върху газа, а изплащането на окончателния дивидент на холдинга за 2022 г. става все по-малко вероятно.

За сравнение, през 2022 г. "Газпром" е доставил 100,9 млрд. куб. м газ на страни извън ОНД. Спадът в износа в сравнение с 2021 г. е бил 45,5%.

Според изчисленията на Центъра за РЕ приходите на "Газпром" от износ от доставки за ЕС може да са намалели до 1,8 млрд. долара през януари и 1,1 млрд. долара през февруари в сравнение с 3,3 млрд. долара през декември. Газпром е изнесъл 2,27 млрд. куб. м за Европа (без Турция) през декември 2022 г. През януари и февруари доставките са намалели съответно до 1,46 и 1,58 млрд. куб. м на фона на топлото време и по-евтиния газ на спотовия пазар, се казва в доклада. В същото време експертите очакват износът на Газпром за Европа да се увеличи до 2 млрд. куб. м на месец през март и април.