Русия няма да се присъедини към декларацията за модернизация на украинската газопреносна система. Декларацията се подготвя между Украйна и Европейския съюз.

"Това е двустранен документи ние не виждаме смисъл да се присъединяваме", коментира руският енергиен министър Сергей Шматко, цитиран от агенция "Новости".

Декларацията между Украйна и ЕС беше подписана на 23 март след международна конференция в Брюксел, посветена на осигуряването на енергийната стабилност на Европа.
За модернизация на газово транспортната мрежа Украйна разчита на милиарди евро инвестиции и обеща да създаде прозрачен газов пазар.
Така на практика Москва ще се окаже изключена от проекта.

Припомняме, желание за участие от страна на Москва в приватизацията и модернизацията на газопреносната мрежа на Украйна бе изказано от премиера Владимир Путин в разгара на газовия конфликт между двете страни от началото на годината.

Постигнатите украинско-европейски договорености, изключващи пълноценното участие на Русия като основен доставчик на газ, предизвикаха сериозна реакция от страна на Москва. По време на енергийния форум в Брюксел руската делегация напусна в знак на протест, а Путин заплаши, че ще преразгледа отношенията с Европейския съюз, ако Москва бъде игнорирана.

Въпреки че по-късно и Киев, и Брюксел посочиха, че ще бъде радост за тях да видят като участник в проекта и Москва, до конкретни разговори все още не се е стигнало.

Проектът "Южен поток" има "всички шансове" да бъде изпълнен преди "Набуко", заяви още Сергей Шматко по време на пресконференцията си днес.

Припомняме, в последния месец бяха подписани поредица от споразумения, даващи тласък и на двата проекта. България също подписа споразумението.
"Скоро ще се впуснем в изпълнението на проекта "Южен поток", посочи уверено Шматко.