Необходими са търпение и време за пускането на газопровода "Северен поток 2". Това заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той отговори на въпроси относно рисковете за сертифицирането на "Северен поток 2" от потенциалните нови санкции на САЩ. Според него, реален риск от такива мерки няма.

"Германският сертификационен регулатор работи и всички условия са изпълнени", отбеляза Песков. Тук се изискват време и търпение", добави той.

Припомняме, че вчера правителството на Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции срещу "Северен поток 2", като настоява, че газопроводът не представлявал заплаха за Украйна.

"Обезпокоени сме, че възобновените едностранни действия на Конгреса... ще отслабят сериозно трансатлантическото единство по отношение на Русия", се изтъква в документа на германското посолство във Вашингтон.

Зеленски нарече "Северен поток 2" голяма трагедия за Украйна

Зеленски нарече "Северен поток 2" голяма трагедия за Украйна

"Това не е просто бизнес, това е голяма трагедия за нас"

Въпреки факта, че Германия активно подкрепя проекта, външната ѝ политика по отношение на Русия по никакъв начин не била омекнала, се твърди в материала. Германия и САЩ щели да окажат подкрепа на "жертвите на злонамерени руски действия", така че Москва да не използва енергията като оръжие, се подчертава в документа.

Освен това според Берлин газопроводът нямало да застрашава Украйна, докато през нейна територия се осъществява транзит на газ.

Американски санкции влязоха в сила тази седмица срещу базираната в Кипър компания Transadria и плаващия под руски флаг плавателен съд Marlin, свързан с газопровода. По-късно говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс обяви, че Вашингтон ще продължи да провежда политика на икономически ограничения. Конгресмени настояват за промени в бюджета за отбрана на САЩ за 2022 г., съдържащи санкции срещу "Северен поток 2".

В средата на ноември германската Федерална мрежова агенция (BNA) преустанови сертифицирането на компанията Nord Stream 2 AG, което започна на 8 септември, като независим оператор. Процедурата е необходима, за да може газопроводът да отговаря на актуализираната Газова директива на ЕС. Нейните разпоредби гласят, че тръбата трябва или да бъде частично запълнена от алтернативен доставчик, или нейният участък на територията на ЕС трябва да бъде собственост на трета страна.

САЩ налагат нови санкции срещу „Северен поток 2“

САЩ налагат нови санкции срещу „Северен поток 2“

Държавният департамент представи в Конгреса доклад...

Като независим оператор на "Северен поток 2" може да бъде сертифицирано само германско дъщерно дружество на Nord Stream 2 AG, което ще стане собственик и оператор на германската част от газопровода.

След като бъде подаден новия пакет от документи, BNA ще възобнови процеса и ще вземе решение в рамките на четири месеца. След това проекторешението на германския регулатор ще бъде представено на Европейската комисия.