Русия принципно не поставя въпроса за отказ от проекта за изграждането на газопровода „Южен поток", заяви на брифинг в Москва руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости.

Така Шматко отговори на журналистическите въпроси за това дали Руската Федерация възнамерява да се откаже от проекта, като го замени със завод за втечнен газ.

Припомняме, тази идея беше лансирана за първи път преди седмица от руския премиер Владимир Путин.

След вчерашната среща между руския президент Дмитрий Медведев и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Москва стана ясно, че между двете страни не е постигнато споразумение относно трасето на бъдещия газопровод "Южен поток" през териториалните води на Турция в Черно море.

Засега не разбираме причините, поради които не получихме разрешение, каза след преговорите руският вицепремиер Игор Сечин.

Турция участва и в европейския проект за газопровод НАБУКО, смятан за конкурентен на "Южен поток". В същото време поне от година вървят медийните спекулации, че Турция обвързва разрешението за "Южен поток" с ангажименти на Русия за "Самсун - Джейхан".