България може да договори по-ниски цени на руския газ чрез постигането на компромис по исканото от София поне 5-процентно намаление.

Това заяви в навечерието на утрешното работно посещение на премиера Владимир Путин у нас президентът на Руското газово общество Валерий Язев, цитиран от БНР.

Ако има икономически обосновани причини за намаляване на цената, те ще бъдат разгледани, убеден е руският енергиен експерт. Според него всички страни, които преговарят с руското ръководство, поставят този въпрос.

Не бих искал да предопределям резултата от преговорите с България. Ние държим на ценовата формула, която е заложена в дългосрочните договори, но ако бъдат намерени основания, цената може и да бъде намалена. Според мен обаче тези 5 % не са критични нито за българската, нито за руската страна. Затова смятам, че може и да бъде намерен компромис, заяви Валерий Язев.

Според него, проектът за газопровода "Южен поток" ще бъде реализиран в срок, съгласно приетия работен график, като трасето на тръбата вече е определено на 90%.

Бившият зам.-министър на атомната енергетика на Русия Булат Нигматулин, прогнозира, че АЕЦ "Белене" може да поскъпне максимум с 20%.

Това са серийни блокове, които се строят и в Русия. Според "Росатом" цената им в момента не надхвърля 2,5 милиарда евро, което означава, че актуализираната стойност на проекта "Белене" не трябва да е повече от 5- 5.5 милиарда евро", смята бившият руски зам. министър.