Русия и Китай очакват "в близко бъдеще" да подпишат договор за газопровода "Силата на Сибир 2", който ще пренася руски газ до Китай. Това заяви руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от "Ройтерс" и "Интерфакс".

От години Москва води преговори за изграждането на въпросния газопровод, който да пренася 50 милиарда кубически метра природен газ годишно от района на Ямал в Северна Русия до Китай през Монголия.

Новак - главното отговорно лице по въпросите за петрола и газа на президента Владимир Путин, е част от официалната руска делегация, която в момента е на посещение в Китай, въпреки че главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер не е включен в нея.

Путин и китайският лидер Си Дзинпин обещаха "нова ера" на стратегическо партньорство по време на визитата. Руският държавен глава все повече се обръща към Китай, за да подкрепи своята военновременна икономика.

Русия ускорява строителството на "Силата на Сибир 2"

Русия ускорява строителството на "Силата на Сибир 2"

Доставките на газ през газопровода за Китай ще са за поне 25 години

"Планираме допълнително да завършим прегледа и да подпишем договор за изграждането на газопровод с капацитет от 50 милиарда кубически метра газ през територията на Монголия в близко бъдеще", посочи Новак, визирайки "Силата на Сибир 2".

Той отбеляза, че Москва и Пекин работят и по "други нови проекти".

Въпреки че Русия представи идеята за газопровода преди много години, тя стана наложителна за Москва, която очаква Китай да замени Европа като неин основен клиент на газ.

Газопроводът с дължина 2600 км може да пренася 50 милиарда кубически метра газ годишно - малко по-малко от вече несъществуващия газопровод "Северен поток 1", който свързва Русия с Германия под Балтийско море.

Първият тръбопровод "Силата на Сибир" се простира на 3000 км през Сибир и в провинция Хъйлундзян в Североизточен Китай.

"Газпром" се хвали с рекордни доставки за Китай

"Газпром" се хвали с рекордни доставки за Китай

Новият рекорд на дневните доставки падна в събота, а предишният беше регистриран в края на ноември