Правителството на Руската федерация одобри списък със селскостопански семена, чийто внос от неприятелски страни може да бъде ограничен от 1 октомври до 31 декември 2023 г. Списъкът включва пшеница, ръж и ечемик, съответният указ е публикуван на официалния интернет портал за правна информация, съобщава ТАСС.

"Одобрява се приложеният списък на определени видове стоки, за които от 1 октомври до 31 декември 2023 г. включително могат да се прилагат количествени ограничения за внос от чужди държави и територии, извършващи неприятелски действия срещу Руската федерация, руски юридически и физически лица. Семена от земеделски култури", се казва в постановлението.

Съответният списък включва семена от следните култури: картофи, пшеница и риба, ръж, ечемик, царевица, соя, както и семена от рапица, слънчоглед и захарно цвекло.

Украйна 99,9% убедена, че Русия излиза от зърнената сделка през юли

Украйна 99,9% убедена, че Русия излиза от зърнената сделка през юли

Москва вече не се нуждае от украински пристанища за износ на амоняк

През май министърът на земеделието Дмитрий Патрушев по време на пленарната сесия на Всеруския зърнен форум съобщи, че Русия планира да въведе ограничения върху вноса на чуждестранни семена от октомври 2023 г., но те няма да бъдат критични.

Припомняме, че се очаква през юли Русия да излезе и от зърнената сделка.