Русия предложи бившия министър-председател на Чехия и директор на Чешката национална банка като своя кандидатура за поста управителен директор на МВФ. Йозеф Тошовски се явява първият конкурент на френския икономист Доминик Строс-Кан за поста управителен директор на Международния валутен фонд.

Ние проведохме широки консултации с колеги от други страни и сме убедени, че болшинството от нас застъпват идеята за избор на директор на МВФ на конкурентна основа и по професионални качества. Това определи нашето решение за издигане на алтернативен кандидат", се казва в съобщение на руското Министерство на финансите, циетирано от BBC.

Преди няколко дни Доминик Строс-Кан, което е издигнат като кандидат на ЕС, в рамките на своеобразна „предизборна кампания" се срещна в Москва с представителя на МВФ от страна на Русия - финансовият министър Алексей Кудрин.

След срещата Кудрин коментира, че все още за поста директор на МВФ претендира само Строс-Кан, а това „не подхожда на една процедура на открита конкуренция".

Информацията за издигането на втори кандидат и за това, че чешкият финансист Тошовски е дал съгласие да бъде разгледана неговата кандидатура беше потвърдена и от представители на МВФ.

Настоящият директор на МВФ испанецът Родриго де Рато обяви, че след годишното събрание на ръководния орган на МВФ и Световната банка през есента на 2007 година има намерение да се оттегли по семейни причини.

След това съобщение Съветът на директорите на МВФ прие специално изявление за процедурата по избор на негов приемник. Съгласно процедурата право за издигане на кандидатури имат членовете на директорите, всеки от който представлява своята страна или група от страни. Може да бъде издиган само представител от страна, която е член на организацията. Срокът за издигане на кандидатури изтича на 31 август, след което Съветът на директорите ще започне процедурата по самия избор.
По традиция МВФ се оглавява от представител на ЕС, а Световната банка се ръководи от представител на САЩ.