Москва прекрати споразумението с Киев за взаимодействие при експлоатация на магистралните нефтопродуктопроводи. Разпореждането е публикувано на сайта на руското правителство, цитиран от РИА Новости.

Украйна национализира нефтопроводи на руската „Транснефт”

Украйна национализира нефтопроводи на руската „Транснефт”

Украйна национализира нефтопроводи на руската „Транснефт”

Договорът, подписан през юли 1995 година, регулирал, че нефтопродуктопроводът Самара-Западно направление и Грозни-Армавир-Трудовая, които са на територията на Украйна, трябва ад бъдат експлоатирани от дъщерни предприятия на акционерната компания "Транснефтепродукт", (100% от акциите й принадлежат на ПАО "Транснефт").

Русия спира износа на нефт през Украйна и Беларус

Русия спира износа на нефт през Украйна и Беларус

Русия се отказва от транзит на нефт през територията на Украйна и Беларус

През февруари 2016 година "Транснефт" продаде участието си, което е на територията на Украйна, на швейцарската компания International Trading Partners AG.

"Във връзка с това участието на руската страна в споразумението е нецелесъобразно", се казва в пояснителните записки към разпореждането от кабинета на министрите.

Русия и САЩ в борба за контрол над украинските нефтопроводи

САЩ разчитат да имат “свой човек” в управлението на Украйна

Нефтопродуктопровода беше предмет на съдебен спор между "Транснефт" и Киев. През март 2015 година Върховният съд на Украйна отклони касацията на "дъщерната компания" на "Транснефт" на базата на решение на Ровненския съд за национализация на украинското участие на тръбопровода Самара-Западно направление.

Сега по тази тръба от "Транснефт" доставят на Украйна дизелово гориво. През септември заявката бе за 150 хил. тона.