Редица изследвания показват, че най-мощната подкрепа, оказана на кандидат-президента Виктор Юшченко от страна на западните страни, е продиктувана от стремежа на САЩ да контролират нефтопроводите на Украйна, чрез които каспийският нефт се доставя на Запад.

Това пише аржентинският вестник Pagina, цитиран от руското електронно издание РБК. Вестникът коментира, че за тази цел САЩ разчитат да имат “свой човек” в управлението на Украйна.

Освен това, отбелязва изданието, от подобна политика е заинтересувана компанията Conoco Phillips, с чието ръководство е била свързана Кондолиза Райс, назначена от американския президент за Държавен секретар на САЩ.

Според вестника по-рано подобни възгледи е изразил и британският наблюдател Джон Лафленд.
По думите му “подобни стремежи получават подкрепа от страна на част от американското политическо лоби, настроено срещу сегашния руски президент”. Вестникът подчертава, че в резултат на това вътрешноукраинският политически конфликт става продължение на “студената война”, но чрез нови средства.

“Нарушенията в избирателния процес в постсъветското пространство са били регистрирани и преди, но досега нито САЩ, нито ЕС не са били толкова обезпокоени от нарушенията”, посочва изданието.

Трябва да се отбележи, че САЩ още от самото начало открито са подкрепяли Виктор Юшченко, а след огласяване на изборните резултати, при които е спечелил Виктор Янукович, САЩ веднага са се отказали да ги признаят.

При това е било заявено, че Вашингтон признава само победата на “кандидата от народа”. Ако обаче той не спечели, то на Украйна ще бъдат наложени санкции.