Русия ще конфискува активи, принадлежащи на държави от Европейския съюз, които смята за неприятелски, ако блокът "открадне" замразени руски средства в стремежа си да финансира Украйна, предупреди в неделя председателят на долната камара на руския парламент, Вячеслав Володин, цитиран от Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че изпълнителната власт на ЕС работи по предложение за използване на част от печалбите, получени от замразени руски държавни активи, за да се помогне на Украйна и нейното следвоенно възстановяване.

Володин казва, че Москва ще отговори по начин, който ще струва по-скъпо на блока, ако ЕС предприеме действия срещу руски активи, много от които се държат в Белгия.

"Редица европейски политици, водени от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, отново започнаха да говорят за кражба на замразените средства на нашата страна, за да продължи милитаризацията на Киев", каза Володин, близък съюзник на Путин, в изявление в "Телеграм".

"Подобно решение ще изисква симетричен отговор от Руската федерация. В този случай ще бъдат конфискувани много повече активи, принадлежащи на неприятелски страни, отколкото нашите замразени средства в Европа", каза той.

Фон дер Лайен каза в петък, че стойността на замразените руски суверенни активи е 211 милиарда евро и припомни, че блокът е решил, че Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна.

Володин каза, че политиците от ЕС обмислят този ход "в опит да запазят работните си места и поради лошата финансова ситуация, до която са довели своите страни".

Белгия дава данъците върху блокираните руски активи за подкрепа на Украйна

Белгия дава данъците върху блокираните руски активи за подкрепа на Украйна

Това е суверенно право на белгийските власти