Европейската комисия (ЕК) работи върху предложение за обединяване на част от печалбите, получени от замразени руски държавни активи, за да помогне на Украйна и нейното следвоенно възстановяване. Това съобщава в петък "Ройтерс", като цитира председателя на комисията Урсула фон дер Лайен.

Тя съобщи по време на пресконференция след срещата на върха на лидерите на ЕС, че стойността на замразените руски суверенни активи днес е 211 милиарда евро. Припомни, че блокът е решил, че Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна.

Европейският съюз (ЕС) замрази руски суверенни активи през март 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна през предходния месец.

Фон дер Лайен каза, че финансовите министри са постигнали добър напредък по някои основни принципи по време на годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка в Маракеш по-рано този месец.

"Така че следващата стъпка ще бъде действително предложение, каза тя, добавяйки, че първоначалният фокус ще бъде върху неочакваните печалби. Ще представим предложение за намиране на начин как да използваме приходите от тези активи, от които в момента се облагодетелстват ограничен брой финансови институции в ЕС", каза тя.

Лайен не коментира кога ще дойде предложението.

Белгия заяви през юни, че извънредните печалби от замразени руски активи там могат да осигурят 3 милиарда евро годишно за възстановяване на Украйна. Голяма част от активите са в Белгия.

Съединените щати и Великобритания подкрепят идеята на ЕС за отклоняване на печалбите от лихви от активи, въпреки че има правни усложнения, които трябва да бъдат разрешени, преди парите да бъдат иззети.

ЕС подкрепя допълнителна помощ за Украйна - все още уточнява подробностите

ЕС подкрепя допълнителна помощ за Украйна - все още уточнява подробностите

ЕС ще продължи да предоставя силна финансова, икономическа, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа на Украйна

Припомняме, че по-рано в петък стана ясно, че ЕС като цяло подкрепя планът за подкрепа на Украйна с 50 милиарда евро през следващите четири години. Но 27-членния блок има нужда от време до декември, за да договори подробностите.

ЕК предложи през юни 50 милиарда евро за Украйна от 2024 г. до 2027 г. като част от преразглеждането на бюджета на ЕС, за което правителствата на ЕС се надяват да постигнат съгласие до декември.

"Има силно мнение, че се нуждаем от повече пари за Украйна", каза ирландският премиер Лео Варадкар във втория ден от разговорите на лидерите на ЕС в Брюксел.

"Но има много малко съгласие за това къде ще намерим парите. Мисля, че ще постигнем споразумение до декември", каза той.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза в четвъртък, че иска предложението за 50-те милиарда да бъде по-добре обосновано, преди да може да се съгласи с него, а словашкият му колега Роберт Фицо посочи корупцията в Украйна, като изрази своите резерви.

Но нито един от двамата не отхвърли категорично предложението.

"Това, което мога да кажа, е, че и двамата не са отказвали възможността за оказване на помощ на Украйна", каза българският премиер Николай Денков в петък.

"Въпросите са каква помощ и как се използва, как ние сме сигурни, Европейският съюз е сигурен, че тази помощ се използва ефективно. Така че това бяха дискусиите, които имахме вчера", каза той.

Представители на ЕС очакват унгарският президент Орбан да промени мнението си за повече пари за Украйна, ако Европейската комисия отблокира част от парите, които Унгария трябва да получи от фонда за възстановяване на ЕС, който сега е замразен поради проблемите с върховенството на закона в Унгария.

Литва към Унгария: Спрете флирта си с Русия!

Литва към Унгария: Спрете флирта си с Русия!

Вилнюс вижда Орбан като все по-голям проблем за подкрепата за Украйна

Общата подкрепа на ЕС за Украйна възлиза на почти 83 милиарда евро от нахлуването на Русия през февруари 2022 г., каза във вторник ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен.