Президентът на Литва Гитанас Науседа критикува унгарския премиер Виктор Орбан за това, че се ръкува с руския президент Владимир Путин на фона на продължаващата инвазия в Украйна, пише "Политико"

"Наистина е... странно да видим, че започваме да флиртуваме с режим, който извършва... много жестоки зверства на територията на Украйна", каза Науседа при пристигането си на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел. "Това изпраща много погрешно послание до ... международното общество, а също и до Украйна, която се бори за своята свобода", добави той.

Орбан си навлече остри укори от някои столици на ЕС, след като се ръкува с Путин на среща на върха в Китай миналата седмица, а след това удвои усилията си за поддържане на контакта с Русия.

"Той има право да не съжалява - но мисля, че е жалко", каза Науседа, аргументирайки се, че е важно "да продължим да подкрепяме Украйна дори въпреки факта, че имаме друга (геополитическа) гореща точка" в Близкия изток".

Орбан е горд с контактите си с Путин

Орбан е горд с контактите си с Путин

По този начин той "държи комуникационните линии с Русия отворени"

Поведението на Унгария, която все още възпрепятства отпускането на осмия транш от 500 милиона евро военна помощ за Украйна, се превръща във все по-голям проблем, каза естонският премиер Кая Калас пред репортери преди началото на срещата на върха на лидерите на ЕС.

"Това се превръща в проблем, с който трябва да се заемем", каза тя. Калас подчерта, че въпреки че различните мнения със сигурност са позволени, "Преди успявахме да запазим това единство - но става все по-трудно по отношение на Унгария, определено."

По въпроса за осмия транш, "нямаме наистина много силен инструмент за справяне с това", каза Калас. "Единственото нещо са, разбира се, средствата", добави тя, имайки предвид милиардите от кохезионните фондове, които ЕС задържа за Унгария.

ЕС разблокира милиардите за Унгария, ако спре да блокира Украйна

ЕС разблокира милиардите за Унгария, ако спре да блокира Украйна

Милиарди замразени средства за Унгария на масата, докато ЕС търси подкрепа за Украйна

Когато естонският министър-председател Кая Калас се срещне със словашкия си колега Роберт Фицо, смятан за друг възможен проруски евролидер, подобно на унгарския Виктор Орбан, тя няма да започне да му чете лекции за ценностите на ЕС, каза тя пред репортери преди началото на срещата.

Тя обясни, че това, което се казва извън стаята на лидерите, не представлява линията на страната вътре в стаята. "Няма да започна с лекцията", каза тя.

"Това, което съм виждал досега, е Европейският съвет, по отношение на Унгария например, но... в по-широк план, [е], че виждам различни лидери, които когато са пред журналистите казват едно нещо, но след това, след като ввлязат в стаята, те са съгласни с другите лидери. "Докато говорят грешни неща и правят правилните неща, мисля, че сме добре", каза тя.

Роберт Фицо пое премиерския пост в Словакия

Роберт Фицо пое премиерския пост в Словакия

Партията на Фицо взе и шест министерски кресла в правителството