Русия няма да се откаже от „Южен поток", заяви пред журналисти заместник-председателят на Газпром Александър Медведев, цитиран от „Новости".

По думите му - дори при наличието на Северен поток, Южен поток и Набуко дефицитът на газ за Европа ще е 15-20 млрд. куб.м.

Това Медведев коментира по повод появилите се информации, че ако Русия и Украйна създадат смесено предприятие за управлението на украинската газотранспортна система, то Москва ще се откаже от Южен поток.

Зам.-шефът на Газпром заяви също така, че се обсъжда Южен поток да мине през Северна Италия, а не през Австрия.

Медведев обаче подчерта, че изборът на маршрут ще е по чисто икономически съображения, като решението ще бъде взето с приемането на окончателния инвестиционен проект.

Според руските медии Газпром се отказва от Австрия, която активно лобира за Набуко, както и от идеята тръбопроводът да мине през Гърция и Адриатическо море по посока южна Италия.

Междувременно стана ясно, че Турция е дала разрешение на Русия за строителството на газопровода „Южен поток" по дъното на Черно море. Това е съобщил източник, близък до преговорите, според когото разрешението е било дадено днес.

Припомняме, в началото на месеца Русия и Турция обсъдиха редица въпроси в енергийната сфера, включително ситуацията с реализацията на проекта за строителството на газопровода „Южен поток".

Анкара забави издаването на разрешение за строителството на газопровода в своите икономически води.

Проектът предвижда преминаването на магистрален газопровод по дъното на Черно море от Новоросийск до българския град Варна. От България „Южен поток" ще се раздели на две части - през Гърция към Италия и от Сърбия към Унгария и Австрия.

Първото количество газ в размер на 15,75 млрд. кубически метра трябва да тръгне не по-късно от 2015 година.

През септември тази година представители на руската компания „Газпром", италианската Eni, френската „Електрисите дьо Франс" и германската „Винтерсхал" подписаха ключово споразумение за „Южен поток" относно реализацията на проекта за строителството на газопровода.