По данни на лондонската борса ICE Futures цените на руския природен газ в Европа са се понижили с повече от 16% до най-ниското си ниво от 23 февруари насам, уточнява АП.

Цената на газовите фючърси с доставка през май на хъба TTF в Нидерландия се понижи до 995 долара за хиляда кубически метра. Спадът в цената за сряда беше 16,2%.

Газът поевтинява след новината, че руският президент Владимир Путин е уверил австрийския канцлер Карл Нехамер, че доставките на гориво са стабилни и могат да се плащат в евро, разкрива ДПА.

Фон дер Лайен: ЕС спира вноса на руски газ и петрол от 2027 г.

Фон дер Лайен: ЕС спира вноса на руски газ и петрол от 2027 г.

Смята да предложи и временно ограничаване на цените

В същото време Европейската комисия счита, че изискването за преминаване към плащане на руския газ в рубли е нарушение на санкциите на ЕС, наложени във връзка с военната операция в Украйна.

Путин разпореди от 1 април плащанията за газ на компании от недружелюбни държави, които подкрепят санкциите срещу Русия, да се прехвърлят от долари и евро в рубли. Съгласно президентския указ чуждестранните купувачи трябва да открият специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип "К" в Газпромбанк за тази цел.