Руската енергийна компания "Новатек" вероятно ще възобнови след седмици или месеци работа в ударения с дрон ден по-рано терминал на втечнен природен газ "Уст-Луга", намиращ се в Ленинградска област на Балтийско море, съобщава "Ройтерс".

"Вярваме, че заводът вероятно ще заработи в пълен капацитет в рамките на седмици или, в най-лошия случай, на месеци", казаха анализатори от базираната в Москва брокерска компания BCS.

"Новатек" на този етап отказва коментар.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в понеделник, че руските военни и други правителствени агенции предприемат необходимите мерки, включително що се отнася до въздушната отбрана, след предполагаемата украинска атака с дрон срещу терминала.

Затягането на доставките от Русия след опасенията от атаките на йеменските хуси срещу кораби в Червено море, повишава цените на нафтата.

Атаката ще прекъсне потоците на нафта към Азия, казаха анализатори в понеделник.

"Синара Инвестбанк" заяви, че една четвърт от приходите на "Новатек" може да бъдат намалени поради инцидента. Това е нов икономически удар за Русия след ембаргото на Европейския съюз (ЕС), въведено през февруари върху руски петролни продукти, целящо да отреже финансирането на военната ѝ кампания в Украйна.

Дрон достигна руски терминал за втечнен газ във Финския залив

Дрон достигна руски терминал за втечнен газ във Финския залив

Пристанището Уст-Луга е в Ленинградска област

Припомняме, че огънят обхвана една цистерна с обем 100 кубически метра. м и помпа за изпомпване на втечнен природен газ. Друг резервоар е разхерметизиран.

Терминалът, на който е станал инцидентът, е собственост на Novatek ("Новатек"), най-големия производител на втечнен природен газ в Русия. По-късно от "Новатек" обявиха спиране технологичния процес на терминала и създаването на щаб за отстраняване на последствията от инцидента.

Губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко съобщи в ранната сутрин за пожар на пристанището Уст-Луга на терминала на компанията "Новатек". Персоналът е евакуиран, няма пострадали, гласи съобщението на Дрозденко. Не се уточнява причината за пожара.

В Кингисепския район бе въведен режим на повишена готовност за реакция, провежда се и заседание на оперативния щаб при кризи.

Финландия не вижда заплаха в атаката срещу руския терминал за втечнен газ

Финландия не вижда заплаха в атаката срещу руския терминал за втечнен газ

Това показва промяна в начина, по който се водят войните, каза финландският президент

Финландските власти обявиха, че нямат притеснения за сигурността въпреки близостта до територията.