Финландският президент Саули Нийнистьо заяви в неделя пред Yle, че предполагаемият украински удар с дрон срещу руски терминал за природен газ не представлява заплаха за Финландия.

"Не го виждам като голяма заплаха за Финландия. Това показва промяна в начина, по който се водят войните. Украйна ще удари по същия начин, по който Русия удари Украйна", каза Нийнистьо. Никой не е изпращал дронове тук. Не виждам Финландия да се намесва", каза Нийнистьо.

Съоръжението е на около 100 километра от югоизточния финландски град Котка.

Финландският институт по околна среда Syke отбеляза, че пожарът в руския терминал за природен газ не представлява голяма заплаха за Финландия.

Според екологичната агенция газът в терминала е метан.

Дрон достигна руски терминал за втечнен газ във Финския залив

Дрон достигна руски терминал за втечнен газ във Финския залив

Пристанището Уст-Луга е в Ленинградска област

Припомняме, че пожар избухна на терминал на втечнен природен газ в Русия. Инцидентът стана на пристанището Уст-Луга в Ленинградска област, разположено на Балтийско море.

Терминалът, на който е станал инцидентът, е собственост на Novatek (Новатек), най-големия производител на втечнен природен газ в Русия. По-късно от "Новатек" обявиха спирането на технологичния процес на терминала и създаването на щаб за отстраняване на последствията от инцидента.

Губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко съобщи в ранната сутрин за пожар на пристанището Уст-Луга на терминала на компанията "Новатек". Персоналът е евакуиран, няма пострадали, гласи съобщението на Дрозденко. Не се уточняваше причината за пожара.

Преди това в социалните мрежи граждани съобщиха за шум от безпилотни летателни апарати.

Министерство на отбраната на Русия не коментира веднага случилото се на пристанището Уст-Луга.

В Кингисепския район бе въведен режим на повишена готовност за реакция, провежда се и заседание на оперативния щаб при кризи.

Ленинградска област беше атакувана с дронове на 18 януари. До този момент това е най-далечната точка, до която украински безпилотници успяват да стигнат. Още през зимата на миналата година на два пъти имаше тревога в областта и Санкт Петербург заради неидентифицирани въздушни обекти, подозренията бяха за дронове, но информацията така и не беше потвърдена от нито една от страните.

В последния един месец обаче украински дронове системно атакуват области на Руската федерация, а властите в Киев все по-често "поемат отговорност" за атаките и коментират целите си.

Петербургското издание "Фонтанка", позовавайки се на собствени данни, съобщава, че тази нощ, малко преди пожара в Уст-Луга, силите на противовъздушната отбрана са "забелязали два дрона, летящи към Санкт Петербург". Изданието твърди, че при наближаването на града дроновете са променили курса си и са се насочили към Кингисепския район на Ленинградска област.

Тази нощ руското Министерство на отбраната съобщи на два пъти за неутрализирани безпилотни летателни апарата - три над района на Смоленск, както и над Орловска и Тулска област.

Ясно е обаче, че целта на украинските атаки са удари по логистиката на руската армия и снабдяването ѝ с гориво. В петък безпилотен самолет атакува петролен склад в граничещата с Украйна Брянска област. Ден по-рано под атака бе и руски петролен терминал в Балтийско море.

Euronews: Започва ли умора в ЕС от войната в Украйна?

Euronews: Започва ли умора в ЕС от войната в Украйна?

Брюксел отрича: Това е екзистенциален въпрос за нас, не можем да си позволим да се изморим

Нийнистьо каза също, че не вижда принаци на умора от война срещу Украйна в Европа.

"Въпросът е дали има достатъчно материал. Можем ли да произвеждаме военни материали? Основното нещо е да имаме какво да поддържаме. Европа трябва да се постави в състояние на производство", каза Ниинистьо.

Според Ниинистьо, трябва да се премине от декларации към действия, например в производството на боеприпаси. Нийнистьо отбеляза, че Финландия е добър пример за останалата част от Европа.

Заради недостиг на боеприпаси украинските войски ограничават своите операции

Заради недостиг на боеприпаси украинските войски ограничават своите операции

Зимните условия пречат еднакво и на двете страни

Що се отнася до развитието на подкрепата за Украйна от САЩ, той добави, че реториката в изказванията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през първия му мандат е била различна от действията му. Тогава НАТО беше укрепен, противно на заплахите на Тръмп, посочи Нийнистьо. До тази степен Ниинистьо не предвиди дали евентуална изборна победа на Тръмп през ноември би означавала лоши неща за подкрепата за Украйна. Според Ниинистьо всяка война рано или късно завършва с мир. Той каза, че се надява на справедлив и бърз мир за Украйна.