Подкрепата за Киев както в Европа, така и в САЩ започва да намалява, до голяма степен водена от твърдодесни популистки сили и в двата региона, пише Мария Псара за Euronews.

Промяната на тона в изявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно войната в Украйна преди срещата на министрите на външните работи на алианса може да е индикация, че разговорите се провеждат зад затворени врати между съюзниците за възможния край на конфликта и как може да изглежда.

Някои анализатори, включително Джуди Демпси от Carnegie Europe, смятат, че на пресконференция в понеделник Столтенберг е бил малко далеч от това което е бил в миналото, когато е говорил за защитата на Киев каквото и да стане.

"Останах да се чудя защо той каза, че Украйна вече е завзела 50% от територията си?", каза Демпси пред Euronews. "И сега си помислих, дали това е знак, че може би НАТО мисли за бъдещето на Украйна?"

Въпреки всички официални уверения за продължаваща подкрепа за Украйна, ЕС се бори да удържи на думата си, на фона на разочарованието от лятната контраофанзива и вниманието на лидерите, насочено към войната Израел-Хамас.

Въпреки че никой европейски лидер не би го казал официално, нараства усещането, че войната в Украйна няма да свърши скоро, което донякъде увеличава натиска върху евентуалните преговори.

Брюксел отрича умората от войната.

Но на среща в Брюксел във вторник между върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел и украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба и двамата отрекоха да е оказван натиск.

"Не виждам никакви признаци членовете да имат това, което наричате умора. Всички са загрижени, всички признават успеха на украинците", каза Борел.

"И аз съм сигурен, че държавите-членки ще продължат да подкрепят Украйна, защото това е екзистенциален въпрос за нас. Не можем да си позволим да се изморим."

Според Демпси истинският проблем е, че руският президент Владимир Путин изглежда не бърза дори да си помисли за думата преговори.

На този етап би било трудно за украинския президент Володимир Зеленски да влезе в преговори, особено ако това ще засегне териториалния суверенитет на страната.

"Мисля, че някои европейски страни биха приели размяната на земя срещу мир. Това е много сложно, силно политическо, силно емоционално", каза Демпси.

"Но самият президент Зеленски ще бъде човекът, който ще трябва да вземе това решение, но това също е един вид коварно решение."

Подкрепата на НАТО може да изиграе важна роля в бъдещето на конфликта и възможността Украйна да стане член на алианса може да бъде от решаващо значение.

Столтенберг призова съюзниците от НАТО да "запазят курса си" за Украйна

Столтенберг призова съюзниците от НАТО да "запазят курса си" за Украйна

Той е уверен че САЩ ще продължат да оказват подкрепа