Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в понеделник, че алиансът няма друга алтернатива, освен да продължи да подкрепя Украйна във войната й с Русия.

"Нямаме никаква алтернатива. Алтернативата да оставим руския президент Путин да спечели е трагедия за Украйна и е опасна за нас", каза Столтенберг в интервю за АФП. "Въпреки трудностите, въпреки липсата на напредък или постижения или териториални придобивки, трябва да продължим да подкрепяме Украйна".

Столтенберг добави, че Путин не е успял да постигне това, което е искал, когато е започнал атаката срещу Украйна и нарече решението за започване на войната "голяма стратегическа грешка и поражение за Путин".

НАТО заяви, че пълноправното членство на Украйна в Алианса не е възможно, докато не се прекратят активните военни действия. В същото време съюзниците от НАТО ще подкрепят страната и последователно ще съдействат за реформи, за да я доближат до членство, коментира Столтенберг по време на пресконференция в навечерието на срещата на министрите на отбраната на Алианса в Брюксел на 27 ноември.

"На нашата среща ще постигнем съгласие относно препоръките за приоритетните реформи на Украйна, докато продължаваме да подкрепяме Киев по пътя му към членство", каза Столтенберг. Той също така повтори, че пълноправното членство на Украйна "не е възможно по време на въоръжен конфликт".

В същото време генералният секретар на НАТО добави, че съюзниците са съгласни Украйна да стане член на НАТО в бъдеще и припомни помощта, която Алиансът оказва на Киев.

Освен това Столтенберг каза, че "някои от най-интензивните боеве" през цялата война в Украйна "всъщност са се състояли през последните седмици и месеци". Според него съюзниците от НАТО са впечатлени от храбростта и компетентността на украинските военни, както и от способността им да нанасят удари в тила на врага.

"Особено на изток виждаме голям брой жертви и някои от най-интензивните битки, които сме виждали през цялата война, всъщност се състояха през последните седмици и месеци. Това се случва по същото време, когато фронтовата линия не се измести значително. Така че мисля, че трябва да правим разлика между факта, че фронтовата линия не се движи толкова много и факта, че всъщност се водят много тежки битки".

Столтенберг отбеляза, че въпреки че линията на фронта не се е променила, украинските въоръжени сили нанасят големи загуби на врага в жива сила и техника.

Присъединяването към НАТО стимулира страните от "Източния блок" към икономическо и социално развитие, а също така отваря пътя към ЕС.

НАТО мисли за "военен Шенген"

НАТО мисли за "военен Шенген"

Ускоряване на военните доставки