Германия е изнесла 30 процента по-малко стоки за Великобритания през януари в сравнение с преди година, показват официални данни, като търсенето е засегнато както от Брекзит, така и от пандемията от коронавируса, информира "Франс прес".

Федералната статистическа служба Destatis уточни, че германският износ за Великобритания намалява от 2016 г., годината, когато Великобритания гласува на референдум за излизане от Европейския съюз.

Но спадът в търсенето рязко се е увеличил през последната година.

Амстердам измести Лондон като водещ европейски финансов център след Брекзит

Амстердам измести Лондон като водещ европейски финансов център след Брекзит

Над 6 млрд. евро търговия на ден напусна Лондон за платформи, базирани в ЕС

През 2020 г. износът на Германия за Великобритания е намалял с 15,5% в сравнение с 2019 г., отбелязвайки най-големия спад на годишна база от голямата финансова и икономическа криза през 2009 г.

Германският износ за Великобритания е на стойност 66,9 млрд. евро, в сравнение с 89 млрд. eвро през 2015 г. преди референдума за Брекзит.

По същия начин Германия е внасяла по-малко от Великобритания през последната година - 34,7 млрд. евро, отбелязвайки спад от 9,6% спрямо 2019 г.

Спадът е бил най-драматичен през втората половина на годината, когато пратките са спаднали с 16,2% в сравнение със спад от 2,5% през първите шест месеца на 2019 г.

Британските износители и превозвачи на товарни превози през Ламанша са срещнали сериозни закъснения и смущения, след като Великобритания напусна пазара на ЕС.

Но европейските лидери виждат в това неизбежната последица от решението на правителството на Обединеното кралство да преследва пълно откъсване от ЕС.

Младите британци по-притеснени от Брекзит, отколкото заразяване с COVID-19

Младите британци по-притеснени от Брекзит, отколкото заразяване с COVID-19

В анкетата са участвали 39 000 респонденти