Амстердам измести Лондон като най-големия център за търговия с акции в Европа, след като Великобритания напусна единния пазар на Европейския съюз, и събра голяма част от бизнеса с деривати в Обединеното кралство, сочат данните, публикувани в четвъртък, съобщава "Ройтерс".

Фондовите борси в холандската столица търгуваха по 9,2 милиарда евро на ден през януари, спрямо 8,6 милиарда в Лондон, според борсата Cboe, която работи в двата града.

Това е в сравнение със средно 17,5 милиарда евро, търгувани ежедневно в Лондон през 2020 г., когато Франкфурт е втори с 5,9 милиарда, а Амстердам шести с 2,6 милиарда.

Лондонското Сити отдавна предупреждава за последиците от напускането на единния пазар на ЕС без адекватни разпоредби за търговия с услуги и по-специално финансиране, което представлява повече от 10% от данъчните приходи на Обединеното кралство преди Брекзит.

Представители на борсата казват, че преминаването от Лондон към Амстердам вероятно ще бъде постоянно, тъй като ЕС не показва признак за промяна на позицията си, деноминираните в евро акции трябва да се търгуват в ЕС - чийто вътрешен пазар Великобритания напусна на 1 януари.

Разликата обаче може да се намали, тъй като търговията с швейцарски акции се поднови във Великобритания този месец. Тя е средно 250 милиона евро и се очаква да нарасне към над милиард евро на ден - нивото, достигнато преди търговията с швейцарски акции в Лондон да спре през юни 2019 г.

Отделни данни, публикувани в четвъртък, показват как част от търговията с деноминирани в евро лихвени суапове са изместени от Лондон, най-големият център за търговия със суапове в света, към платформи в ЕС и Ню Йорк от януари.

Платформите в Амстердам и в много по-малка степен Париж представляват една четвърт от суаповия евро пазар през януари, спрямо само 10% миналия юли, коментира IHS Markit.

За същия период делът на Лондон е спаднал от малко под 40% на малко над 10%, като американските платформи удвояват обема си до 20% от общия пазар на суапове в евро.

ЕС търси начини за преместване на еврофинансовите услуги от Лондон

ЕС търси начини за преместване на еврофинансовите услуги от Лондон

ЕК: Кризата с COVID-19 подчерта уязвимостите в доминираната от долари международна финансова система

Както при акциите, пазарът на суапове е фрагментиран от Брюксел, "задължаващ" базираните в ЕС фирми да търгуват лихвени суапове и суапове за кредитно неизпълнение или на платформа в блока, или в държава извън ЕС, чиито платформи са одобрени за използване, като САЩ.

Лондон все още не е осигурил тази "еквивалентност", защото Брюксел казва, че се нуждае от информация за намеренията на Великобритания да се отклони от правилата на ЕС.

Говорителят на премиера Борис Джонсън заяви, че Лондон вече е предоставил необходимите документи и е "един от най-изявените финансови центрове в света със силна регулаторна система", като добави, че фрагментирането на пазарите не е в интерес на никого.

Във всеки случай трипосочното разделение между Великобритания, ЕС и САЩ поради "задължението на ЕС за търговия с деривати" или DTO няма да бъде отменено, заяви висш служител от EK.

"В обозримо бъдеще и трите юрисдикции ще имат места за търговия, които предлагат всички валути в такива обеми, които да запазят DTO във всички валути", коментира Тилман Лудер, ръководител на пазарите на ценни книжа в EK.

"Трипосочното разделяне на ликвидността ще се стабилизира."

Банката за международни разплащания казва, че брутната пазарна стойност на суаповете на еврото през първата половина на миналата година е била еквивалентна на 5,2 трилиона долара.

Брюксел бе ясен, че иска деноминираната в евро финансова дейност да се измести от Лондон, да изгради собствен капиталов пазар и да има пряк надзор.

Над 6 милиарда евро търговия на ден напусна Лондон на 4 януари за платформи, базирани в ЕС.

Възходът на Амстердам, където е на най-старата фондова борса в света, бе отбелязан след като паневропейските платформи за акции - Cboe и Лондонската фондова борса Turquoise в Лондон - започнаха да се подготвят за отваряне в Амстердам, след като Великобритания гласува през 2016 г. за напускане на ЕС.

Борсата ICE обяви тази седмица, че търговията с въглеродни емисии в ЕС ще се премести от Лондон към холандския град през второто тримесечие.

Брекзит мести 2 500 финансови работни места и 170 млрд. евро във Франция

Брекзит мести 2 500 финансови работни места и 170 млрд. евро във Франция

50 британски организации са преминали Канала, Дъблин, Амстердам и Франкфурт също се възползват