Европейският съюз се нуждае от "генерален план" за преместване на еврофинансовите услуги от Лондон към блока, ако иска да разшири ролята на единната валута в глобалната икономика, доминирана от американския долар, заяви в понеделник старши депутат от ЕС, цитиран от "Ройтерс".

Маркус Фербер, старши член на Европейския парламент коментира, че ако ЕС иска да се конкурира с долара, блокът се нуждае от подходящата финансова система. "Нуждаем се от ясен генерален план стъпка по стъпка, който да помогне на ключовите предприятия от финансовия сектор да се преместят от Обединеното кралство към Европейския съюз".

Неговите коментари са преди публикуването на документ на ЕК за насърчаване на глобалната роля на еврото, който определя начини за изтласкване на Лондон Сити, най-големият финансов център в Европа, след Брекзит.

"Кризата с COVID-19 подчерта уязвимостите в доминираната от долари международна финансова система", се казва в документа на комисията. "Оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС засилва необходимостта от допълнително задълбочаване на капиталовите пазари на Съюза."

Документът препоръчва по-добро прилагане на санкциите на ЕС и създаването на базирани в ЕС инфраструктури на финансовите пазари по-малко уязвими към едностранни санкции от трети страни.

Базираните в ЕС депозитари на ценни книжа Clearstream и Euroclear и услугите за съобщения като Swift бяха засегнати от действията на президента Доналд Тръмп срещу Иран.

Деноминираната в евро търговия с дългови ценни книжа, стоки и други инструменти също трябва да бъде насърчавана. Реформата на ценните книжа на ЕС MiFID и правилата за бенчмарк трябва да имат за цел да помогнат за появата на деноминирани в евро енергийни индекси и да повишат привлекателността на еврооблигациите и акциите.

ЕЦБ обмисля въвеждането на дигитално евро

ЕЦБ обмисля въвеждането на дигитално евро

То ще "допълва паричните средства, няма да ги замества"

Изпълнителният орган на ЕС и Европейската централна банка ще преразгледат също политически, правни и технически въпроси, произтичащи от възможно цифрово евро.

ЕК, ЕЦБ, банковите и пазарни регулатори на блока ще работят с индустрията, за да оценят "възможните технически проблеми", свързани с преместването на позициите на дериватите от Лондон към ЕС.

Документът може да намали вероятността ЕС да предостави на Обединеното кралство достъп до финансови услуги на ЕС извън временния достъп, който е предоставил за клиринг на деривати до средата на 2022 г.

Около 6,5 милиарда евро в търговия с акции преминаха от Лондон към блока за една нощ на 4 януари, търговията със суапове от инвеститорите от ЕС също е под натиск за напускане. "Свързаният източник на риск е прекомерната зависимост на банките в ЕС от валутните суап пазари".

Когато разглежда поглъщанията на компании, ЕК също така ще проверява дали компанията от ЕС става "по-склонна" да се съобразява със санкции от трети страни.

Необходимо е също така да се намали "прекомерната зависимост" на блока от чуждестранни инвестиционни банки и финансиране в чуждестранна валута, посочва документът.

ЕС няма да осигури дългосрочен достъп на Лондонското сити до пазара

ЕС няма да осигури дългосрочен достъп на Лондонското сити до пазара

Това съобщи главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние по време на дебат в Европейския парламент