Управителят на Централната банка на Франция заяви, че оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз е довело до преместване на почти 2500 финансови работни места и "най-малко 170 млрд. евро активи" във Франция, съобщава "Гардиън".

Лондон остава най-важният финансов център на континента, но Амстердам, Дъблин, Франкфурт и Париж се опитват да привлекаткомпании, които искат да останат активни в еврозоната от 19 държави.

Пандемията на коронавируса направи още по-важно стимулирането на бизнес активността, предвид тежките икономически ефекти. "Въпреки пандемията, почти 2500 работни места вече са прехвърлени и около 50 британски организации са разрешили преместването на активи в размер на най-малко 170 млрд. евро (150 млрд. паунда) във Франция в края на 2020 г.", коментира гуверньорът на банката Франсоа Вилероа дьо Галхау.

"Очакват се други премествания, които трябва да се увеличат през тази година. По-специално Брекзит принуди Европа да развие своята финансова автономия", коментира той.

ЕС ще позволи на клиринговите къщи в Лондон да работят на целия континент в продължение на 18 месеца, тъй като съюзът няма собствени институции, които могат да се сравняват. След изтичането на този срок обаче финансовите транзакции в евро на теория ще трябва да бъдат уредени в рамките на ЕС.

В допълнение, "истинският" финансов съюз "трябва да ни позволи по-добре да мобилизираме спестявания". Той настоява, че възможността, предоставена от Брекзит, се използва за създаване на функционален "съюз на капиталовите пазари" в ЕС.

Борис Джонсън призна през декември, че сделката за Брекзит с ЕС "не стига толкова далеч, колкото бихме искали", като позволява достъп до пазарите на ЕС за финансови услуги, въпреки че по-късно финансовият министър на Обединеното кралство Риши Сунак представи перспективата за подобрен достъп.

ЕС търси начини за преместване на еврофинансовите услуги от Лондон

ЕС търси начини за преместване на еврофинансовите услуги от Лондон

ЕК: Кризата с COVID-19 подчерта уязвимостите в доминираната от долари международна финансова система