Приходите в бюджета на Русия от петролния и газовия сектор са се увеличили с 28% или 2,5 трилиона рубли през 2022 г. (малко под 34 милиарда евро).

Това отчете заместник министър-председателят Александър Новак на заседание на правителството, което бе излъчено по държавната телевизия.

Групата на "Газпром" е увеличила доставките на газ за Китай по тръбопровода в Сибир до 15,5 милиарда кубични метра. Добивът на петрол в Русия е нараснал с 2% до 535 млн. тона до края на 2022 г., а износът на петрол се е увеличил със 7%.

"Що се отнася до петролната индустрия, ние също отбелязваме положителен резултат, въпреки действията на неприятелски настроени страни и ограниченията на санкциите. Миналата година добивът на петрол е бил 535 млн. тона - с 10 млн. тона повече, отколкото през 2021 г., или с 2% повече. Износът също е нараснал със 7%", каза Александър Новак.

Новак отбелязва в заключение, че енергийният комплекс на Русия демонстрира стабилна работа, устойчивост на външни предизвикателства, способност да гарантира енергийната сигурност на страната и реализира експортен потенциал, включително за формиране на значителна част от руския бюджет.

По данни на руската Федерална митническа служба Русия е изнесла 229,9 млн. тона петрол на стойност 110,1 млрд. долара през 2021 г. През 2020 г. тя е изнесла 238,6 млн. тона петрол.

Прави впечатление, че вчерашното интервю на руския президент Владимир Путин за предаването "Москва. Кремъл. Путин" по телевизионния канал "Россия-1" бе посветено предимно на икономическата ситуация в Руската федерация. Президентът я оцени като стабилна и заяви, че постигнатите резултати са по-добри не само от прогнозите на противниците на Русия, но и от очакванията на самото руското ръководство.

"Като цяло ситуацията е не само стабилна, но мисля, че е и доста задоволителна. Ще го кажа по този начин - ако не е добре, то поне леко", добави Путин и очерта ниската безработица, инфлация по-ниска от очакваното с низходяща тенденция, прогноза за до 5% вместо настоящите 11.9%