Съединените щати заявиха, че са готови да преговарят за споразумение в продължителния спор с ЕС за държавните субсидии за "Еърбъс", за които се смята, че са незаконни, ако тези помощи са съобразени със световните търговски разпоредби.

Това съобщава europe.bg, като цитира AFP.

"Ние ще сме повече от щастливи да сключим с Европейския съюз със споразумение по това..., но трябва да има разбиране, че всяка помощ ще следва да бъде съобразена със СТО", каза постоянният търговски представител на САЩ Рон Кърк.

Кърк заяви, че той и колегата му, европейският комисар по търговията Карел де Хухт "са провели разговор и ще продължат да разговарят за това кой е най-подходящият път, за да продължим напред."

Той не конкретизира за какво са се отнасяли преговорите.

В решение от 1200 страници, публикувано през юни по жалбата на САЩ, СТО поиска от страните в ЕС да спрат някои помощи за разработването и износа на самолети "Еърбъс".

Организацията прие три от седем иска от Вашингтон за това, че отпуснати помощи се равняват на износни субсидии, които са незаконни, според правилата на СТО.

Арбитрите от СТО определиха, че има 21 случая за средства, отпуснати на "Еърбъс" за започване на серията самолети А300, които се равняват на субсидии, тъй като лихвените проценти по тях са начислени под пазарната стойност.

Миналата седмица ЕС обжалва решението на СТО.

"Докато докладът поддържа ЕС, отхвърляйки значителен брой искове от страна на САЩ, налице са други аспекти, които трябва да бъдат поправени или изяснени", гласи изявление на ЕС.